Print

Hartige Paasstol met tomaten en pesto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Recept via Looye Kwekers
  • Prep Time: 25 minuten + 2 uren rijzen
  • Cook Time: 35 minuten
  • Total Time: 3 uren
  • Yield: 4 -6 personen 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 280 gr tarwebloem
  • 7 gr instant gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml slagroom
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 90 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
  • 45 gr verse groene pesto
  • 100 gr cherrytomaten (bijvoorbeeld Looye Honingtomaten)
  • 2 el amandelschaafsel

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • bakkwast
  • plasticfolie
  • bakpapier

Instructions

  1. Stop de bloem in de mixerkom. Voeg de gist en suiker toe en roer goed door om gelijkmatig te verdelen. Maak vervolgens een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven.
  2. Verwarm de slagroom en 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet dit tevens in het kuiltje.
  3. Plaats de deeghaak en mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
  4. Verhoog daarna de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg in 5 minuten tot een zacht en soepel deeg.
  5. Voeg dan pas het zout toe en voeg, al mixend, beetje voor beetje ⅔ van de boter toe. Let op! Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit toevoegen duurt 5-6 minuten.
  6. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
  7.  Bestuif een werkblad lichtjes met bloem en druk hierop het deeg uit tot een ovaal van 1½ cm dikte. Verdeel de pesto over het deeg met de achterkant van een lepel.
  8. Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften, in een hori- zontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor 3⁄4 deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Smelt de resterende ⅓ van de boter en bestrijk de stol
  10. ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.
  11. 13. Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je op de onderkant klopt. Laat de hartige paasstol volledig afkoelen op een rooster.