Print

Recept: Hartige Banketletter met gehakt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op zoek naar een hartig recept voor de Sinterklaas viering? Deze hartige banketletter met gehakt is een echte aanrader. Het is een hartige banketstaaf, ook wel saucijzenletter maar lekker op smaak gebracht met speculaaskruiden en meer! Deze wil jij ook op tafel gaan zetten!

Ingredients

Scale
  • 8 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 4 sneetjes (oud) witbrood
  • 150 ml melk
  • 500 gr (half-om-half) gehakt
  • 2 eieren
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl sambal
  • 0.5 tl zout
  • flinke snuf vers gemalen peper
  • 1 witte ui 
  • 2 el sesamzaadjes
  • vel bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Snijd de korstjes van het brood af, deze heb je niet nodig. Leg het brood in een kommetje en giet hier de melk over. Laat een paar minuten weken.
  2. Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Leg hier de plakjes bladerdeeg met de ‘bloem’ kant onderop. Trek overal de velletjes er vanaf. Bevochtig de randen van de vierkantjes met wat water. Leg 4 lapjes deeg, steed 1 cm overlappend, over elkaar in een lange strook. Leg hier nog zo’n strook, 1 cm overlappend, aan vast. Je hebt nu een rechthoek van 2x 4 bladerdeeg vierkantjes.
  3. Stop het gehakt in een mengkom met 1 ei, ketjap, de speculaaskruiden, sambal, zout en peper.
  4. Pel de ui en rasp deze fijn. Je hebt ongeveer 3 eetlepels nodige (ca 40 gram). Voeg toe aan het gehakt.
  5. Knijp het brood een beetje uit om overtollige melk te verwijderen en stop bij het gehakt. Kneed het geheel heel goed door elkaar en vorm een lange rol van het gehak langs de lange zijde van deeglap. Let op dat je zo’n 2 cm aan beide uiteinden vrij laat ivm dichtvouwen.
  6. Rol de het gehakt op in het deeg en druk de uiteinden dicht. Til het vel bakpapier op en plaats op een oven bakplaat. Vorm nu de gehaktstaaf met je handen tot een S vorm. 
  7. Kluts het overgebleven ei en bestrijk hiermee de banketletter. Strooi er tot slot de sesamzaadjes overheen en schuif de bakplaat in de oven. Bak de hartige banketletter gedurende 50 minuten af. Laat hierna 5 minuten afkoelen en serveer direct.

Eet smakelijk!