Print

Recept: Halva – Griekse griesmeel cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 10-12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale
  • 350 gram suiker,
  • 700 ml water,
  • 2 kaneelstokjes,
  • 2 flinke stukken citroenschil, 
  • 1 eetlepel (Griekse) honing,
  • 230 ml (Griekse) olijfolie,
  • 350 gram fijne semolina (griesmeel),
  • een handje pistachenoten, grof gehakt,
  • handje amandelen, grof gehakt,
  • gemalen kaneel.

Extra: 

  • steelpannetje,
  • middelgrote kookpan,
  • tulband bakvorm.

Instructions

  • Stop de suiker, het water, de kaneelstokjes en de 2x citroenschil in een steelpannetje en breng al roerende aan de kook. Verlaag het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna apart.
  • Kwast de tulband bakvorm in met een beetje extra olijfolie en zet apart.
  • In de kookpan voeg je de olijfolie en semolina tezamen. De olie wordt meteen geabsorbeerd. Verwarm gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, of in ieder geval tot er een mooie bruine kleur ontstaat. Wel constant blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Zet daarna het vuur uit.
  • Verwijder de kaneelstokjes en citroenschillen uit het steelpannetje en giet de siroop voorzichtig(!) bij het griesmeel mengsel. Voeg ook direct de gehakte noten erbij en roer het geheel goed door. 
  • Stop het halva mengsel in de tulband springvorm en druk het geheel goed aan met een spatel, of de bolle kant van een lepel.  Laat vervolgens 1-2 uur afkoelen op het aanrecht.
  • Keer de tulband bakvorm om en serveer de halva cake op een groot bord. Strooi hier nog een beetje gemalen kaneel overheen voor extra smaak.

Tip: Bewaar de halva griesmeelcake, afgedekt met zilverfolie gerust nog een dag of 3 in de koelkast. Maar serveer altijd op kamertemperatuur. (Even van tevoren uit de koeling halen dus.)