Print

Recept: zelf Groentefriet maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wie is er niet dol op frietjes maken? Zelf groentefriet maken is niet moeilijk en er komt niet eens een aardappel aan te pas! Je maakte dit recept voor frieten met wortel, pastinaak en knolselderij!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 35 min
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 4-5 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 5 el olijfolie
  • 8 blaadjes salie
  • 5 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 winterpenen (ca 300 gr)
  • 2 pastinaken (ca 400 gr)
  • 0.5 knolselderij (ca 500 gr)
  • 4 el amandelmeel
  • peper & zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. (Tip: er zijn zelfs speciale anti aanbak matjes verkrijgbaar die je op een ovenrooster legt. Hierdoor bakken je frieten nog krokanter omdat alle kanten zo bereikt worden met de hete lucht.)
  2. Verwarm de olie in een klein steelpannetje op medium hoog vuur. Voeg de salie blaadjes toe en frituur deze in de olie. Zodra ze knapperig zijn zet je het vuur uit. Haal de blaadjes uit de olie en laat op een stukje keukenpapier uitlekken. 
  3. Ris vervolgens de tijm van de takjes en voeg toe aan de olie. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg ook toe aan de olie en laat marineren.
  4. Nu ga je alle groenten voorbereiden en tot friet snijden. Schrap de winterpenen en verwijder de aanzet. Snijd overlangs door de helft. Leg plat neer en snijd vervolgens in 3-4 repen. Elke reep dient ca 1 cm dik te zijn en zo’n 5 cm lang. Snijd de repen dus in gepaste stukken.
  5. Schil de pastinaak en verwijder de aanzet. Snijd halverwege doormidden. Het ‘dunne’ stronkje snijd je in de lenge helemaal door en desnoods in 4 frieten (afhankelijk van de dikte). Het dikke gedeelte dien je waarschijnlijk eerst in plakken van 1 cm te snijden en die vervolgens in frieten van 1 cm dikte.
  6. Snijd met een mes (of dunschiller) de donkere buitenkant van de knolselderij af. Eventuele ‘wortels’ ook verwijderen. Snijd de knolselderij in plakken van ca 1 cm dikte en snijd deze vervolgens ook in frieten van 1 cm dikte.
  7. Stop alle frieten in een ruime mengkom en giet hier de olie inclusief knoflook etc. overheen. Voeg het amandelmeel toe en breng op smaak met zout en peper. Hussel het geheel goed door zodat alle groentefriet bedekt is met de olie en meel. Spreid uit over een 
  8. Bak de groentefriet gedurende 30-35 minuten af in de oven. Schep daarna over in een serveerschaal en leg de gefrituurde salie bovenop. Serveer direct!

Eet smakelijk!