Print

Recept: Griekse Walnoten cake (karidópita)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Griekse week sluiten we natuurlijk af met een heerlijk dessert uit de Griekse keuken! De naam Karidópita is afgeleid van het Griekse “karýdia” dat walnoten betekent en “pita” dat staat voor een taartje. Na het bakken wordt de cake overgoten met een sinaasappelsiroop en dat maakt hem zo lekker dat je dit gewoonweg een keertje moet proeven.

  • Author: Recept van Laurasbakery.nl
  • Prep Time: 20 min. + 2 uur rusten
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 12 -16 personen 1x
  • Category: Cake
  • Method: bakken
  • Cuisine: Griekse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de walnoten cake:

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren (M), op kamertemperatuur
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • snufje zout
  • 200 gram walnoten, fijngehakt

Voor de suikersiroop:

  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 100 gram suiker
  • 50 ml water
  • 2 el brandy (optioneel)

Extra: 

  • keukenmixer met garde
  • vierkante bakvorm 2224 cm of rechthoekige ovenschaal 18 x 25 cm
  • sateprikker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed de bakvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Stop de suiker en roomboter in de mixerkom en mix gedurende 5 minuten zacht en romig.
  3. Voeg dan de eieren een-voor-een toe en mix tot ze volledig zijn opgenomen.
  4. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, kruidnagel en zout door elkaar en voeg in een keer toe aan het beslag. Mix kort op een lage stand tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen. 
  5. Zet de mixer uit en spatel tot slot de walnoten door het beslag. Schep het cakebeslag in de bakvorm en bak gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. In de tussentijd maak je de suikersiroop. Stop alle ingrediënten hiervoor in een pannetje en breng aan de kook. Laat de siroop in totaal 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat staan en afkoelen tot de cake uit de oven komt. Prik met een sateprikker in het midden van de cake: deze zou er schoon uit moeten komen en dan is de cake gaar. 
  7. Plaats het bakblik op een hittebestendige ondergrond (onderzetter of rooster). Prik met de sateprikker vervolgens heel veel gaatjes in de bovenkant van de cake (terwijl deze nog in de vorm zit). Giet de  sinaasappelsiroop er gelijkmatig overheen. Laat daarna de cake minimaal 2 uur rusten om alles op te nemen en af te koelen.

Kali Orexi! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Deze karidópita Griekse Walnoten cake  is gedurende 4-5 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.