Print

Recept: Gepofte Zoete Aardappel Ontbijt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk gezond ontbijt met gepofte zoete aardappel, eieren en bacon. Het vult goed, en is ook nog eens een glutenvrij vervanger van brood met ei.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 50 min.
  • Total Time: 1 uur.
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 kleine zoete aardappels,
  • scheut olijfolie,
  • lekkere kruiden: bijv. berbere of (gerookte) paprika poeder,
  • 4 plakken bacon of ontbijtspek,
  • 2 eieren,
  • 30 gram geraspte (cheddar) kaas,
  • 1 avocado,
  • paar kerstomaatjes,
  • verse bieslook,
  • peper & zout.

Extra: 

  • aluminiumfolie,
  • koekenpan.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Scheur alvast 2 stukken zilverfolie af en leg klaar.
  2. Was de zoete aardappel, verwijder evt zand en droog daarna af. Prik de aardappels rondom in met een vork en plaats in een diep bord. Giet hier wat olijfolie bij en breng op smaak met peper, zout en de Berbere mix of (gerookte) paprikapoeder. Wrijf de olie en de kruiden lekker in over de aardappels. Leg de zoete aardappels op de stukken folie en giet de rest van het oliemengsel erbij. Vouw de zilverfolie dicht rondom de aardappels. Plaats op een bakplaat en laat gedurende 45-50 minuten poffen in de oven.
  3. Na een half uurtje ga je vast de bacon uitbakken in een koekenpan, tot deze mooi krokant is. Schep uit de pan op een keukenpapiertje en laat uitlekken. Met keukenpapier kun je tevens (een deel van) het bakvet uit de koekenpan vegen.
  4. Voeg de eieren toe aan de koekenpan en bak deze naar wens. Breng op smaak met peper en weinig zout. Ondertussen kun je dan ook vast de avocado uitlepelen en in plakjes snijden. En natuurlijk de kerstomaten halveren.
  5. Haal de gepofte zoete aardappel uit het folie, leg op een bord en snijd overlangs doormidden door. Beleg de warme aardappel direct met de geraspte kaas, de bacon, avocado en kerstomaten. Top af met een gebakken eitje en wat fijngehakte bieslook. Serveer direct.