Print

Recept: Gepofte (zoete) aardappel maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wij Nederlanders staan niet voor niets bekend als ‘aardappeleters’. Met dit recept kun je dan ook zelf gepofte (zoete) aardappels in de oven klaar maken! Gebruik een grote, beetje kruimige aardappel en pof deze in aluminium folie gaar in de oven. Serveer met bijvoorbeeld een lepel creme fraiche of kruidenboter.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 45 - 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 grote ronde kruimige (zoete) aardappels
  • olijfolie
  • peper & zout
  • optioneel: (verse) kruiden naar wens
  • 4 grote stukken aluminium folie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hete lucht).
  2. Boen de aardappels schoon onder stromend water. Prik ze met een vork rondom in .. of  snijd ze kruislings in, niet door (!) en plaats elke aardappel op een stuk folie, met het ‘kruis’ naar boven.
  3. Besprenkel elke aardappel met 1 -2 theelepels olie en breng op smaak met peper en zout. Eventuele kruiden kan ook. Wrijf met je handen de aardappel rondom in (ook in het kruis). Vouw daarna het folie langs de aardappel omhoog, knijp en vouw de aardappel nauw sluitend dicht met de folie.
  4. Plaats de pakketjes op een bakplaat en pof de aardappels in het midden van de oven gedurende 50 – 70 minuten. Zoete aardappels zijn vaak rond 50 minuten al klaar.
  5. Vouw voorzichtig de folie open aan de bovenkant. Je kunt de aardappels in het folie serveren of verplaats naar een serveer bord. Een ‘ingekruisde’ aardappel kun je een vork bovenop iets prakken en daar een flinke eetlepel creme fraiche, roomkaas of kruidenboter op leggen. Serveer direct!

Eet smakelijk, Groetjes, Betty

Notes

Uiteraard kun je ook gepofte aardappel op de barbecue maken! De voorbereiding is natuurlijk hetzelfde. De garingstijd is afhankelijk van de barbecue. Bij een temperatuur tussen 160 – 200 graden laat ik de aardappels meestal een uurtje liggen.