Print

Recept: Gepofte kastanjes maken (in de oven)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een herfstwandeling in het bos kon je vast een tas vol tamme kastanjes rapen. Eenmaal thuis kun je gepofte kastanjes in de oven maken. Een heerlijke en nootachtige snack die ik het liefste eet met een beetje boter, zeezout en peper. Maar eenmaal gepoft kun je de kastanjes ook gebruiken in diverse bakrecepten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: naar wens
  • Category: Snack
  • Method: poffen
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • Tamme kastanjes (die met zeer lang stekelig jasje)
  • zout & peper, naar wens
  • Provencaalse kruidenmix (optioneel)
  • klontje boter (optioneel)

Extra:

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Verwijder de stekelige buitenkant van de kastanjes (als die er nog op zitten :-). Check vervolgens of de blote kastanjes nog ‘heel’ zijn. Dat wil zeggen: hebben ze gaten in de schil dan gooi je ze weg.
  3. Leg de kastanjes op de platte kant neer en gebruik een scherp mes om bovenop een kruis te maken. Doe je dit niet dan ‘ontploffen’ je kastanjes in plaats van te ‘poffen’. Ze zetten namelijk uit tijdens het bakken.
  4. Leg de kastanjes op de bakplaat en schuif in het midden van de oven. Pof de kastanjes gedurende 25 minuten en schep ze tussendoor 1 of 2 keer om.
  5. Als ze allemaal opengesprongen zijn haal je de plaat uit de oven. Verwijder direct de schil, want dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn. Het gaat hierbij om de harde schil en het dunne velletje tot je enkel een zachte en lichte noot overhoudt.
  6. De gepofte kastanjes kun je vervolgens direct serveren met bijvoorbeeld een zout en vers gemalen peper. Een klontje boter kan en mag ook. Of bestrooi eventueel met wat verse kruiden naar wens.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt bovenstaande bereidingswijze ook gebruiken voor het poffen van kastanjes in de Airfryer (ca 15-20 minuten op 200 graden). Maar je kunt de kastanjes ook poffen in een ovenschaal of rechtstreeks op het rooster in een hete barbecue.