Print

Recept: Gegrilde steaks chimichuri

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wil je tijdens de feestdagen een bijzonder lekker vlees gerecht op het menu zetten? Maak dan deze gegrilde steaks chimichurri klaar; een lekker en bijzonder gerecht om van te smullen tijdens kerst! !

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 35 min incl. marineren
  • Cook Time: 4 -8 minuten
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: grillen
  • Cuisine: Argentijnse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 Ribeye steak a 150 gr
  • olijfolie om in te bakken
  • peper & zout

voor de Chimichurri saus:

  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode Spaanse peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse tijm (15 gr)
  • 1 bosje verse oregano (15 gr)
  • 1 bosje bladpeterselie (15 gr)
  • 100 ml extra vergine olijfolie + extra
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Extra:

  • BK Grillpan
  • aluminiumfolie
  • keukenpapier
  • bakkwast

Instructions

  1. Haal de ribeye 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog en leg op een schone ondergrond. Lepel wat olijfolie over de steaks en wrijf ze rondom in met een beetje olie. Bestrooi tot slot met wat zout en laat 20 minuten staan. Het zout onttrekt tevens wat vocht uit het vlees.
  2. Ondertussen ga je vast de chimichurri saus maken. Pel de ui en snijd zeer fijn. Verwijder de steel en zaadlijst van de peper en snijd ook zeer fijn. Pel de knoflook en pers deze uit. Stop de rode ui, peper en knoflook in een weckpotje.
  3. Ris de tijm van de takjes en voeg toe aan het potje. Ris de oregano van de takjes en hak nog even fijn. Voeg ook toe. Vouw de peterselie dubbel en hak deze ook fijn. Voeg toe aan de weckpot samen met de olie en azijn. Breng op smaak met zout & peper en roer goed door. Let op: voeg eventueel een beetje extra vergine olie toe want alle ingrediënten moeten net onder de olie staan. Je kunt de chimichurri tot 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar dan in afgesloten pot in de koelkast.
  4. Verwarm nu de grillpan op medium vuur en laat goed warm worden. Dep ondertussen het vlees wederom droog met keukenpapier en veeg het grootste gedeelte van het zout er ook af.
  5. Kwast vervolgens de pan, met name de richels, in met een beetje olie. Verhoog daarna het vuur. Leg de ribeye steaks (per 2) in de grillpan. Bak ca 1 minuut, tot er mooie grill strepen ontstaan. Til daarna de steak op met behulp van een vleestang en draai een kwartslag in de pan. Bak daarna nog 1-2 minuten. Daarna wordt het tijd om de steaks om te draaien. Bak weer ca 1 minuut tot er grillstrepen ontstaan. Draai daarna weer een kwartslag en bak nog 1-2 minuten. 
  6. Leg de gebakken steaks op een groot bord of snijplank en leg er een stukje folie op. Maak er een tunneltje van zodat de warmte aan twee kanten nog kan ontsnappen. Laat 5-10 minuten rusten, in ieder geval tot alle steaks gebakken zijn.
  7. Serveer de gegrilde steaks direct en laat iedereen zelf de chimichurry saus er bovenop lepelen aan tafel.

Notes

Mijn ribeye steaks zijn ca 2 cm dik. De vuistregel voor het bakken van een rib eye is 1 minuut per centimeter – per kant. Ook al doe ik tussendoor elke kant draaien voor het ruitjes patroon, ik bak mijn ribeye dus slechts 2 minuten per kant – 4 minuten totale baktijd.