150 gram bonen naar keuze (ik gebruikte: kidneybonen, kikkererwten, boterbonen en witte bonen),
200 gram cherrytomaten,
200 gram champignons,
2 teentjes knoflook,
4 takjes verse tijm,
1 groente bouillonblokje,
1 el. (veganistische) pesto,
Olijfolie,
Peper en zout.
Instructions
TIP: Begin met het maken van de polenta, deze moet minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bereid dit idealiter een dagdeel of avond van te voren voor.
Kijk voor de verhouding water-maisgriesmeel op de bereidingswijze van de meel die je hebt gekocht. Bij mij was dit 750 ml. water t.o.v. 125 gram maisgriesmeel. Breng het water aan de kook met een bouillonblokje erin. Voeg het maisgriesmeel al roerend toe. Laat voor 30 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je om de 5 minuten de polenta goed doorroert.
Zet ondertussen alvast een ovenschaal of rechthoekige bak klaar. Bekleed deze met vershoudfolie, zodat je de opgestijfde polenta er later gemakkelijk uit kunt halen.
Schil de verse knoflook en snij heel fijn. Rits de verse tijmblaadjes alvast van de takjes. De laatste paar minuten van de bereidingstijd van de polenta, roer je de helft van de knoflook en de helft van de tijm door de polenta. Proef en voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
Zodra de polenta gaar is schep je het op de folie in de schaal. Laat goed afkoelen en plaats voor minstens een uur in de koelkast.
Met de rest van het gerecht begin je ongeveer drie kwartier voordat je de gebakken polenta met groente wilt gaan serveren. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schep de groenten in een ovenschaal. Meng in een kommetje 4 el. olijfolie met de apart gehouden verse knoflook, tijm en een flinke snuf peper en zout. Dit mengsel schep je door de groenten. Plaats de ovenschaal voor 30 minuten in het midden van de oven.
Zodra de polenta opgestijfd is haal je het uit de koelkast. Haal het gemakkelijk uit de schaal door de folie omhoog te trekken. Snij vervolgens de polenta in blokjes van 2 bij 2 cm. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Bak de polenta-blokjes op middelhoog vuur totdat ze lichtbruin gaan kleuren.
Meng in een kommetje 1 el. pesto met 2 el. olijfolie als dressing over het gerecht. Zodra alles gaar is schep je groenten en polenta door elkaar. Serveer en sprenkel de pesto-dressing er overheen.