Print

Recept: Fagioli all’Uccelletto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In Italie is men dol op witte bonen in tomatensaus of door de soep. Peulvruchten zijn een mooie bron van eiwitten en goedkoper dan een stuk vlees. Deze Fagioli all’Uccelletto vertaald letterlijk als ‘bonen voor de vogeltjes’ maar is een lekker voedzaam vegetarisch gerecht waar wij mensen juist lekker van kunnen smullen!

Ingredients

Scale
  • 100 gram orzo pasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el olijfolie
  • 150 ml rode wijn
  • 2 blikken biologische gepelde tomaten (a 400 ml)
  • 500 gram cannellinibonen (uit blik)
  • 5 gram verse peterselie, fijngesneden *
  • peper & zout

Voor de pangratto:

  • 1 snee (wit)brood
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram pecorino kaas

Extra:

  • braadpan
  • bolzeef
  • microplane fijne rasp

Instructions

  1. Bereid de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij mij was dit bijvoorbeeld 8 minuten koken in ruim water.
  2. Verhit de olie in een braadpan en fruit de fijngesneden knoflook gedurende 1 minuut op middelhoog vuur. Schenk de wijn erbij  en laat deze tot de helft inkoken.
  3. Daarna voeg je de blikken tomaten toe en plet je deze met en houden pollepel of spatel in de pan. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat 5 minuten zachtjes stoven.
  4. Ondertussen ga je de pangratto maken: snijd het brood en korst heel fijn. Verwarm een koekenpan en bak hierin het brood goudbruin, zonder olie of boter. Rasp het teentje knoflook boven de pan en vervolgens de pecorino (= ca 2 eetlepels). Bak het samen nog 1 minuut terwijl je omschept. Zet daarna het vuur uit.
  5. Voeg de spinazie in porties toe aan de tomatensaus. Laat steeds slinken in de warme saus voor je de volgende hand toevoegd.
  6. Giet de blikken bonen af en spoel goed na met koud water. Laat uitlekken. Voeg deze tot slot ook toe aan de tomatensaus en laat 4 minuten zachtjes mee verwarmen. Breng daarna het geheel op smaak met zout & peper.
  7. Schep de gekookte orzo met ¾ van de peterselie door de bonenstoof. Bestrooi daarna met de pangratoo en de rest van de peterselie. Serveer direct!

Buon appetito!

Notes

*Ik heb de peterselie in dit recept vervangen door 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en die bij stap 3 al . toegevoegd. Dat was ook heerlijk van smaak!