Print

Recept: zelf ‘Dikkertjes’ maken (drie-in-de-pan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze kleine ‘dikkertjes’ zijn typisch Hollands voor ontbijt, lunch of tussendoor. Het zijn een soort dikke pannenkoekjes die je als Drie-in-de-pan tegelijk bakt. Je kunt ze vullen met bijvoorbeeld rozijnen en appel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min + 30 min. rusten
  • Cook Time: 20 minuten
  • Total Time: < 1 uur
  • Yield: 8 -12 stuks 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse

Ingredients

Scale
  • 200 gram tarwebloem
  • 1 el. Vanille suiker
  • 2 tl. bakpoeder
  • ¼ tl. kaneel
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 250 ml. melk
  • 75 gram rozijnen (optioneel)
  • roomboter, voor het bakken

Extra:

  • garde
  • mengkom
  • ruime koekenpan
  • ijsscoop of sauslepel

Instructions

  1. Stop bloem, vanille suiker, bakpoeder en kaneel in een mengkom. Roer het eventjes door om te mengen en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren  en voeg ongeveer de helft van de melk toe. Kluts vervolgens het ei stuk in de melk en roer steeds stukken bloem erdoor. Schenk tussendoor de rest van de melk erbij en blijf goed roeren met de garde tot een glad en klontjes vrij beslag.
  2. Als laatste roer je de rozijnen of krenten er doorheen en zet de kom 30 minuten apart zodat de bloem goed opgenomen kan worden door de melk.
  3. Verwarm de koekenpan op middelmatig vuur. Voeg een klontje boter toe en zodra deze gesmolten is schep je 3 hoopjes beslag in de pan. Dit kan bijvoorbeeld met een ijsscoop of met een sauslepel. Bak deze drie-in-de-pan koekjes tot de bovenkant ‘droog’ is en de onderkant mooi lichtbruin kleurt.
  4. Keer de Drie-in-de-pan om en bak de andere kant ook mooi lichtbruin (ca 30 – 60 seconden). Bak het resterende beslag op deze manier, steeds per 3 in de pan.
  5. Net als met pannenkoeken kun je deze ‘Dikkertjes’ ook warmhouden op een bord bovenop een pan met heet water. Of stop in een voorverwarmde oven op 50 graden celcius.
  6. Serveer ze lekker warm met bijvoorbeeld (kaneel)suiker, stroop of zelfs honing.

Eet smakelijk!

Notes

Variatie 1) ‘ appeltaart’ : je kunt ook nog 1 geraspte appel toevoegen aan het beslag. Besprenkel deze dan vooraf met een lepeltje citroensap tegen verkleuren.

Variatie 2) ‘hartig’ : laat suiker, kaneel en krenten achterwege. Voeg in de plaats daarvan 50 gram in kleine stukjes gesneden achterham toe + 6 eetlepels (fijngesneden) groenten zoals maiskorrels, champignons, prei, paprika of zelfs courgette. Lekker om ze na het bakken dan ook nog te bestrooien met geraspte kaas.