Print

Recept: Coq au Vin (kip in wijn saus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept is een stoofschotel van kip in wijn saus. Deze coq au vin is een klassiek Frans gerecht. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1200 gram (hele) kip in stukken, *
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 stengel bleekselderij,
  • 4 wortels,
  • 250 gram champignons,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 volle glas droge witte wijn,
  • 500 ml kippen bouillon,
  • 100 ml slagroom,
  • 1 eetlepel Provencaalse kruiden,
  • 4 eetlepels roomboter,
  • flinke snuf peper.

(* gebruik in plaats van een hele kip in stukken bijvoorbeeld kippenbouten, drumsticks en kipfilets met een totaal gewicht van 1200 gram.)

Extra:

  • Ruime Braadpan of hapjespan,
  • dunschiller.

Instructions

Voor je begint: haal de kip 20 minuten van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen.

  1. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de stukken kip rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten en dien je wellicht in 2 porties te bakken. Schep de kip uit de pan op een bord en zet apart.
  2. Verlaag het vuur en strooi de magere spekreepjes in de pan, bij het overgebleven bakvet. Ondertussen pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg toe aan de pan en roer een goed om.
  3. Schil de bleekselderij om de draden te verwijderen. Snijd vervolgens overlangs door in repen en daarna in grote blokjes. Schil de wortels en snijd in dunne plakjes. Voeg de groente toe aan de pan, verhoog het vuur en bak gedurende 3 minuten.
  4. Leg de stukken kip terug in de pan, schenk de wijn erbij, samen met de bouillon. Zorg ervoor dat alle stukken kip net onder staan en vul anders aan met een beetje extra warm water (geen extra bouillon ivm zout). Breng op smaak met een flinke snuf peper en de Provencaalse kruiden. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur zodat de kip gedurende 45 minuten kan gaarstoven in vocht dat steeds net tegen de kook aan zit.
  5. Boen de champignons schoon en snijd in partjes. Voeg na 30 minuten stoven de champignons toe aan de pan, evenals de slagroom. Laat deze het laatste kwartiertje mee verwarmen.
  6. Serveer de Coq au Vin direct. Heerlijk met wat stokbrood om de romige wijnsaus mee op te deppen en wat fijngehakte peterselie als topping.

Notes

Haal voor het serveren eventueel een vork door de pan om de grote botten vast uit de stoofschotel te halen, maar in principe kan iedereen dit ook zelf aan tafel doen.