Print

Recept: Chinese rundvleessoep met noodles

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een verrukkelijk recept voor een homemade Chinese rundvlees soep met noodles. De runderbouillon is op smaak gebracht met o.a. steranijs, venkelzaad en kaneel. Serveer deze hartverwarmende soep met noedels en groente zoals shanghai paksoi.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 2,5 - 3,5 uur
  • Total Time: 3-4 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Chinese keuken

Ingredients

Scale

Voor de Chinese runderbouillon:

  • 2 stuks runderschenkel (ca 500 gram)
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 1 ui, gepeld en gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij in 2 -3 stukken
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl zout
  • 1 tl. Szechuan peper (of gebruik hele zwarte peperkorrels)
  • ½ tl. komijnzaad
  • ½ tl. venkelzaad
  • ½ tl. 5 Spice kruiden
  • 1500 ml water

Voor de rest:

  • 1 ui
  • 2 shanghai paksoi (baby bokchoi)
  • 150 gram gekrulde (wok)noodles
  • 2 bosui, in ringen
  • sesamzaadjes
  • olie, voor het bakken

Instructions

  1. Als eerste ga je de Chinese runderbouillon maken. Stop de schenkels in een kookpannetje en giet hier het water bij. Plaats de deksel op de pan en breng tegen de kook aan. Zodra het water een kookpunt bereid zal het vlees een deel van zijn eiwitten afstaan en dat zorgt er voor dat je soep gaat schuimen. Schep dit schuim af met behulp van een theezeefje of gewoonweg een eetlepel en gooi weg.
  2. Voeg vervolgens knoflook, ui en bleekselderij, laurier, steranijs, kaneel, zout, peper, komijn, venkel en 5 Spices kruiden toe. Plaats de deksel op de pan en breng tegen de kook aan. Verlaag nu het vuur en laat met de deksel op de pan de Chinese bouillon trekken gedurende 2 – 3 uren.
  3. Als de bouillon bijna klaar is ga je verder met de volgende stap en rest van de ingrediënten. Pel de ui en snijd in dunne parten. Spoel de paksoi uit onder de kraan en schud overtollig water er uit. Snijd de paksoi in 4 parten.
  4. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hierin de ui gedurende 1 minuut. Voeg de paksoi toe en schep om tot de blaadjes beginnen te kleuren. Plaats een bolzeef over de soeppan en giet de bouillon uit de andere pan door de zeef. 
  5. Haal enkel het de kalfsschenkel en eventuele losse stukken vlees uit de bolzeef. De rest heb je niet meer nodig. Trek het vlees van het bot, laat eventuele ‘vetrandjes’ achterwege. Hak het vlees in stukjes en voeg toe aan de soeppan. Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Ondertussen kook je de noodles volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en verdeel de noedels over 4 diepe borden. Plaats op elk bord 2 stuks paksoi en schenk de bouillon met vlees er overheen. Bestrooi de soep met de bosui en sesamzaadjes. Tip van Betty: maak Char Siu op de barbecue en serveer deze warm als plakjes bovenop de soup. (zie foto).

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt bij stap 3 en 4 natuurlijk ook andere soorten groenten (extra) toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan paddestoelen, plakjes wortel, (gehalveerde) plakken rettich, of zelfs kleine roosjes broccoli.