Print

Recept: Caponata – gestoofde aubergines met olijven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een klassiek groente gerecht met gestoofde aubergines, tomaten en olijven. Je kunt het als brood beleg gebruiken of serveren met crostini. Maar het is ook een prima groente bijgerecht voor vlees, vis, pasta en meer. Je kunt het een beetje vergelijken met de Franse Ratatouille, maar dan op en top Italiaans!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentjes knoflook
  • ½ rode paprika
  • 2 eetlepels rode wijn azijn (30 ml)
  • 2 rijpe (Roma) tomaten
  • ½ tl. gedroogde peterselie
  • ½ tl. gedroogde oregano
  • 6 (groene) olijven, zonder pit
  • 1 tl. kappertjes
  • olijfolie, voor het bakken
  • peper & zout
  • 1 el. suiker (optioneel)

Instructions

  1. Was de aubergine, verwijder de aanzet en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2×2 cm. Probeer om niet te grote blokjes te snijden, want die zuigen zich helemaal vol met olie. 
  2. Pel de rode ui en snijd in dunne halve ringen. Was de bleekselderij, snijd overlangs in 4 repen en daarna in blokjes. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de tomaten, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokken.
  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak hierin de aubergine blokjes rondom aan aan gedurende 5 minuten. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook en paprika toe en bak mee gedurende 2 – 3 minuten. Breng deze gestoofde groenten alvast een beetje op smaak met zout en peper.
  4. Blus af met de azijn en laat het geheel even stoven tot de azijn verdampt is. 
  5. Dan gaan de blokjes tomaat erbij, samen met de oregano, olijven en kappertjes. Zet het vuur lager en laat de caponata gedurende 20 – 25 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. 
  6. Breng de caponata verder op smaak met zout en peper. Eventueel zelfs een lepeltje suiker als je hem te zuur vindt en serveer dit gerecht direct lauwwarm of afgekoeld

Buon Appetito!

Groetjes, Betty

Notes

LUNCH TIP:

Serveer deze Siciliaanse Caponata stoofschotel van aubergines met crostini of bruschetta en geef er mozzarella of burrata bij. Lepel eerst wat caponata op het broodje en beleg met een beetje kaas.