Print

Recept: Butter Chicken (Murgh Makhani)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Butter Chicken is een heerlijk en mild gekruid recept uit de Indiase keuken. De tedermalse stukken kip worden namelijk geserveerd in een milde tomaten-room saus. Dit is echt een curry gerecht om je vingers bij af te likken. Uiteraard geserveerd met roomboter in de saus en gewoonweg een boterzachte kip recept!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 30 min. marineren
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Hindu

Ingredients

Scale

Voor de kip marinade:

  • 400 gr kipfilet
  • 4 el Griekse yoghurt 
  • 1 el Garam masala kruidenmix
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl zout
  • snuf peper

Voor de tomaten-room saus:

  • 4 el Ghee (of roomboter)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 2 tl fijngehakte gember
  • 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 el Garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 100 ml slagroom
  • peper & zout
  • fenegeriek bladeren – of gebruik peterselie

Extra:

  • hapjespan
  • blender of staafmixer

Instructions

  1. Als eerste ga je de kip marineren: snijd de kipfilets in grove blokken (2 x 2 cm) en stop in een mengkom. Voeg de Griekse yoghurt, garam masala, knoflook, zout en peper toe. Roer goed om en plaats de kip afgedekt in de koelkast, gedurende 30 minuten, om te marineren. (Ondertussen kun je bijv. de uien en gember etc voor de saus gaan snijden)
  2. Smelt een eetlepel ghee in een hapjespan en bak hierin de kip met marinade rondom aan op middelmatig vuur. Trek hier zo’n 15 minuten voor uit en schep daarna alles uit de pan en zet apart.
  3. Smelt opnieuw een eetlepel ghee in de hapjes pan en bak de uien glazig in 2 minuten. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak ook mee gedurende 1 minuut. Voeg daarna de Garam masala en kurkuma toe en bak de kruiden een goede 2 minuten aan met de uien.
  4. Schenk tot slot de tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Kook nu de saus gedurende 10 minuten op middelmatig vuur en blijf regelmatig roeren. Het zal een beetje inkoken of er zelfs ‘olieachtig’ uit gaan zien door de specerijen en dat is perfect. 
  5. Maal nu de saus helemaal fijn met behulp van een blender. Of schep in een hoge kan en pureer met een staafmixer. Giet de oranjerode tomatensaus terug in de pan en roer hier de slagroom doorheen.
  6. Plaats tot slot de aangebakken kip, 2 eetlepels ghee en een beetje fenegeriek (of peterselie) in de tomatensaus. Blijf op laag vuur gedurende 2 minuten goed doorroeren met een spatel om alles goed te vermengen. Proef en breng eventueel op smaak met zout & peper. Serveer daarna direct. Lekker met gestoomde basmati rijst!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Voor een kidsproof Butter Chicken curry kun je de rode peper ook achterwege laten. Of… halveer deze en schraap de zaadlijst er uit met een lepel. Hak het vruchtvlees dan fijn en verwerk volgens het recept. Zonder de zaadlijst is de peper echt een stuk minder pittig.