Print

Recept: Broodje pulled aubergine (vegetarisch)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Meatless Monday van vandaag is deze pulled aubergine. Vergelijkbaar met pulled pork, maar dan dus vegetarisch! Serveer op een broodje naar wens, zoals ik ook heb gedaan, of lekker met frietjes en salade ernaast.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 porties 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 broodjes naar eigen keuze
  • 1 aubergine
  • 1 flinke witte ui
  • 2 ½ el. ketchup
  • 1 el. ketjap
  • 1 tl. bruine bastersuiker
  • 1 tl. mosterd
  • Evt. veldsla en cherrytomaten voor de garnering
  • 1 el. olijfolie om te bakken

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg het ovenrooster alvast klaar op het aanrecht met een stuk bakpapier erop. 
  2. Was de aubergine en verwijder de steel. Snij de aubergine in de lengte in vieren en leg deze repen op het bakpapier en ovenrooster. Plaats voor 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 
  3. Ondertussen kun je alvast de ui in dunne halve ringen snijden. Bereid ook alvast de sla en cherrytomaten (halveren) voor als je die gebruikt voor de garnering. 
  4. Voor de marinade roer je de ketchup, ketjap, bruine suiker en mosterd goed door elkaar in een ruime kom.
  5. Zodra de oventijd voorbij is laat je de aubergine licht afkoelen zodat je je vingers er niet aan brandt. Vervolgens schraap (‘pull’) je met een vork in de lengte over het vruchtvlees van de aubergine. Dit is zo zacht geworden door de oventijd dat je het vrij gemakkelijk mee trekt. De schil is iets harder en kun je eventueel nog met je handen in grove repen trekken.  
  6. Schep de repen pulled aubergine door de marinade. 
  7. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de halve uienringen eerst kort mee en schep vervolgens de pulled aubergine erdoorheen. Voor zo’n 5 minuten bak je de groenten op middelhoog vuur. Schep tussendoor af en toe om. 
  8. Halveer de broodjes en schep de groenten erin. Serveer de broodjes pulled aubergine eventueel met de tomaten en veldsla. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda