Print

Recept: Boekweit pannenkoekjes met karnemelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Heerlijke glutenvrije pancakes om de dag mee te beginnen! Deze boekweit pannenkoekjes zijn een beetje nootachtig van smaak, maar doen niet onder voor American pancakes flapjacks. De romige en luchtige textuur komt door het gebruik van karnemelk, dat een heel mooi resultaat geeft!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Ingrediënten:

  • 30 gr roomboter
  • 100 gr boekweitmeel
  • 100 gr (glutenvrije) bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • optioneel: 2 el vanille suiker
  • 2 eieren
  • 400 ml karnemelk *
  • zonnebloemolie om in te bakken

Extra: bakplaat met anti-aanbak laag (of koekenpan)

Instructions

  1. Smelt de roomboter op lage stand in de magnetron of in een pannetje. Laat vervolgens iets afkoelen.
  2. Roer in een grote mengkom de boekweitmeel, bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg hier eventueel ook vanille suiker aan toe als je wat ‘zoetere’ boekweit pancakes wilt.
  3. Kluts de eieren, voeg toe aan het meel en roer het geheel goed door. Giet vervolgens de karnemelk en gesmolten roomboter erbij en roer tot een beslag. Zet het beslag 15 minuten apart zodat alles elkaar goed kan opnemen.
  4. Verhit ondertussen de bakplaat (of koekenpan) voor en verdeel hier een beetje olie op. Hou het vuur op middelhoog, maar niet te warm (ivm verbranden)
  5. Schep steeds een volle sauslepel beslag op de plaat (of pan) en laat minstens 1 minuut bakken. Er zullen zich belletjes gaan vormen in het beslag en de bovenkant zal zich gaan stollen en dat is het teken om de boekweit pannenkoekjes om te draaien.
  6. Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Tussentijds kun je de pannenkoekjes warm houden tussen twee borden, of in een voorverwarmde oven van 60 graden. Serveer de pannenkoekjes met gezond beleg zoals (fijngesneden) fruit, blauwe bessen jam, walnoten, honing etc.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip 1: Je kunt ook zelf karnemelk maken. Gebruik hiervoor 400 ml (volle) melk en voeg hier 2 el vers citroen sap aan toe. Laat 5 minuten staan en roer daarna even goed door.

Variatietip 2: vervang de karnemelk door een plantaardige melk. Je zult dan alleen wel een extra 1 tl bakpoeder + 1 tl bakingsoda aan het bloem moeten toevoegen voor een luchtig resultaat.