Print

Recept: BBQ Beef Brisket Tex Mex

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een Tex Mex barbecue mag deze Tex Mex BBQ brisket niet ontbreken! Heerlijk op soft taco’s met pico de gallo, verkruimelde kaas en chili mayonaise! Een samenwerking als ambassadeur van Tex Mex merk Santa Maria!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uren
  • Cook Time: 8 uren
  • Total Time: 24 uur
  • Yield: 16 personen 1x
  • Category: barbecue
  • Cuisine: Tex Mex keuken

Ingredients

Scale

  • een brisket van 2000 – 2500 gram (runderborst),
  • 2 zakjes Santa Maria Fajita kruiden mix,
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper,
  • scheutje runderbouillon,

Pico de gallo:

  • 3 roma tomaten,
  • 1 witte ui,
  • 5 takjes koriander, fijngehakt
  • 2 tl limoensap.

Voor erbij:

  • 16 medium Santa Maria Tortilla wraps, (bijv. Corn&Wheat of Garlic&Herbs,)
  • 4 flinke eetlepels mayonaise,
  • 2 eetlepels Santa Maria Hot Pepper Sauce
  • 150 gram verkruimelde feta of blauwaderkaas,
  • 100 gram ijsbergsla, 
  • 1 tube Santa Maria Green Jalapeno Relish

Instructions

  1. De avond van tevoren: Meng de Santa Maria Fajita kruiden mix met de zwarte peper in een kommetje. Haal de brisket uit de verpakking en trim het overtollige vet van de brisket tot max 0.5 cm. Dit heb je niet nodig. Leg de brisket in een ruime schaal, maar dep deze NIET droog. Wrijf met je handen de brisket rondom helemaal in met de kruidenmix. Dek de schaal af met folie en plaats gedurende de nacht in de koelkast om te marineren.
  2. De volgende ochtend: (voor juiste starttijd check notes onderaan recept.) Verwarm de barbecue voor volgens de ‘snake methode’. Vorm met de briketten een C langs de wand van de barbecue: deze C is 2 briketten breed, leg daar vervolgens nog een laag van 2 briketten breed bovenop. Zorg dat je 4-5 briketten overhoudt, en steek deze separaat aan. In zo’n 10 minuten zullen deze rondom helemaal gaan smeulen en dan leg je deze met een barbecue tang aan 1 uiteinde van de ‘snake‘ om deze aan te steken. Op deze manier ga je er namelijk voor zorgen dat je barbecue makkelijk 10 uur blijft werken. Boven op de ‘snake‘ leg je 2 of 3 grote chunks rook hout.
  3. Haal de brisket uit de ovenschaal en plaats deze direct op het grillrooster van de barbecue. Steek de vleesthermometer er in en grill de brisket tot deze 66-70 graden heeft bereikt.
  4. Leg een flink stuk zilverfolie in een ovenschaal en leg hier de brisket in. Vouw het folie rondom dicht, maar laat een opening om hier wat bouillon in te gieten. Vouw daarna ook de opening dicht en zorg dat de thermometer goed zichtbaar is. Plaats de ovenschaal met brisket terug op de barbecue en laat de kerntemperatuur verder oplopen tot deze 91 graden bereikt. Haal daarna de schaal van de barbecue en laat de BBQ brisket in het folie gedurende 40 minuten rusten. Daarna kun je hem in plakken van 1 cm gaan snijden.
  5. Tijdens de rusttijd kun je de rest gaan voorbereiden. Voor de pico de gallo snijd je de tomaten door, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Roer de tomatenblokjes, uien, koriander en limoen door elkaar in een kommetje. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  6. Vervolgens verwarm je de tortilla’s gedurende een paar minuten op de barbecue/oven/grillpan/magnetron.
  7. Tot slot roer je in een kommetje de mayonaise los met de Santa Maria Hot Pepper Sauce. 
  8. Laat elke gast zelf zijn of haar taco met brisket beleggen: smeer een lepel chili mayo over de taco, verdeel hier wat ijsbergsla overheen, vervolgens 1-2 plakken brisket en top af met pico de gallo, wat verkruimelde (blauwe) kaas en wat Santa Maria Green Jalapeno Relish.

Buon Provecho!

Groetjes, Betty

Notes

Voor elke kilo brisket kun je ca. 3 uur bereidingstijd in totaal aanhouden. Onze brisket was 2.5 kilo zwaar en in ongeveer 7.5 uur helemaal op eindtemperatuur op de barbecue. Daarna dient de BBQ Beef Brisket dus nog 40 minuten te rusten. Zo kun je vast een beetje uitrekenen hoe laat je ‘s morgens (of ‘s middags) de barbecue aan dient te steken.