Print

Recept: Basque Burnt Cheesecake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een cheesecake expres laten aanbranden? Ja in Spanje zijn ze er dol op! Deze Baskische kaastaart is een heerlijk dessert en krijgt een extra rooksmaak door hem op de ‘Egg’ barbecue af te bakken. Normaliter wordt de Basque Burnt Cheesecake zonder koekbodem gemaakt en dus alleen de ‘cheesecake vulling’ met een zwarte buitenlaag. Laat je deze koekbodem achterwege dan is het ook nog eens een glutenvrij taartje om van te genieten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + koelen
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 4 - 5 uur
  • Yield: 10 personen 1x
  • Category: Taart
  • Method: bbq
  • Cuisine: Spaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 600 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 gram fijne suiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gram creme fraiche, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille extract
  • snuf zout
  • 1  eetlepel maizena

Voor de koekbodem:

  • 200 gram bastogne koeken, verkruimeld
  • 75 gram roomboter, gesmolten

Extra:

  • keukenmixer
  • Springvorm 20 cm doorsnede
  • bakpapier, 1x doormidden geknipt
  • Egg of Kamado barbecue (optioneel)

Instructions

  1. Steek de barbecue aan en zorg dat deze op 200 graden (hetelucht) komt. 
  2. Leg de twee stukken bakpapier als een kruis over elkaar en stop dit in de springvorm. Vouw voorzichtig met je vingers het bakpapier in de rand en omhoog. Hoe netter je dit doet hoe mooier rond je Basque Burnt Cheesecake zal zijn. Ivm verbranden is het namelijk niet wenselijk het bakpapier onder de vorm uit te laten steken.
  3. Ga je voor een koekbodem? Verkruimel dan de bastogne koeken met een keukenmachine (foodprocessor). Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Roer goed door, schep in de springvorm en druk de koekjesbodem goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet eventjes in de koelkast tot gebruik.
  4. Mix de roomkaas en suiker met de keukenmixer door elkaar gedurende 5 minuten op middelmatige snelheid. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige compleet is opgenomen.
  5. Voeg nu tevens de creme fraiche, vanille en zout toe en mix tot volledig egaal is. Tot slot gaat de maizena erbij en mix je nog 30 seconden door. 
  6. Schenk de vulling in de springvorm en geef een paar korte tikken met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
  7. Plaats de cheesecake in het midden van de barbecue, sluit de deksel en laat 30 – 45 minuten garen tot hij mooi donker gebruind is. Hij zal mogelijk zelfs boven de vorm uit stijgen (heel goed om bakpapier NIET bij te knippen dus). De boven,- en zijkant zal gestold zijn, maar binnenin zal hij nog een beetje zacht zijn..  en tijdens het afkoelen op een rooster zal de Basque Burnt Cheesecake helemaal instorten.
  8. Laat de cheesecake na het bakken ongeveer 3-4 uur koelen in de vorm op een rooster. Snijd daarna in punten en serveer op kamertemperatuur. Daarna verder bewaren doe je het liefs in de koelkast (max 2 dagen).

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Heb je geen ‘Egg’ of Kamado barbecue? No worries, je kunt hem ook gewoonweg in de oven bakken. Zet deze dan op 220 graden celcius (200 Hetelucht) en na 40 – 45 minuten zou hij perfect afgebakken moeten zijn.