Print

Basisrecept poffertjes bakken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Er gaat  niets boven oud-Hollandse en klassieke poffertjes bakken. De ingrediënten heeft waarschijnlijk iedereen al in huis. Een must-have is natuurlijk een speciale poffertjespan. Serveer de gepofte deeghapjes met poedersuiker en een flinke klont roomboter. Zo lekker! Maar hieronder geef ik je nog een paar lekkere variatie recepten voor je versgebakken poffertjes!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + 30 min wachten
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 1 uur
  • Category: ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram patentbloem
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 zakje (7 -8 gram) gedroogde gist * (zie notes)
  • 2 tl suiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 450 ml volle melk
  • 30 ml sprite of spa rood
  • 30 gram roomboter, gesmolten

Extra:

  • Poffertjespan
  • zonnebloemolie, voor het bakken
  • twee houten sateprikker, voor het omdraaien

    Instructions

    1. Doe de patentbloem, boekweitmeel, droge gist, suiker en zout in een kom. Kluts de eieren met de melk en giet samen met de Sprite bij de bloem. Klop met een garde tot een glad beslag. Roer daarna de gesmolten boter er doorheen. 
    2. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur buiten de koelkast rusten.
    3. Schenk het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm vervolgens de poffertjespan op middelhoog vuur. Gebruik een bakkwastje om de holtes van de pan in te vetten met een beetje olie. Schenk vervolgens elke holte vol met het poffertjes beslag.
    4. Wacht tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna gestold. Bij mij duurt dit 1-2 minuten. Gebruik twee houten prikkers om alle poffertjes om te draaien. Bak de andere kant ook goudbruin gedurende 1 -2 minuten en schep daarna de poffertjes uit de pan. Vet daarna de vorm op nieuw in met olie en ga zo door tot al het beslag op is. 
    5. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker en serveer met een klontje boter. 

    Eet smakelijk! Groetjes, Betty

    Eet smakelijk! 

    Notes

    *Variatietip:

    Je kunt 1 zakje (7-8 gram) droge gist ook vervangen door 2 theelepels bakpoeder. In dat geval hoeft het beslag niet een uur te rijzen en kun je de poffertjes met bakpoeder direct bakken.