Print

Recept: Baechu Kimchi met Chinese kool

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak eens Kimchi van Chinese kool en serveer als pittig groente bijgerecht voor de lunch of diner. Deze Baechu Kimchi is misschien wel de meest bekende kimchi en ik heb een versimpelde versie die je eenvoudig zelf maakt. Daarna hoeft hij slechts 2 weken te ‘rijpen.en is je Kimchi met chinese kool klaar voor gebruik.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur + 2 weken rijpen
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: ca 1 - 1,5 liter pot 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Koreaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 grote Chinese kool (ca 1 kilo gram)
  • 2% zeezout (ca 20 gram)
  • 3 eetlepels Gochugang Koreaanse peper pasta
  • 50 gram wortel
  • 2 bosuien
  • 2 el. lichtbruine basterd suiker
  • 2 el geraspte knoflook
  • 2 el geraspte gember
  • 2 el. vissaus

Extra:

  • fijne rasp (bijv. microplane)
  • steriele inmaakpot 2 liter
  • wegwerp handschoentjes (horeca)

Instructions

  1. Halveer de Chinese kool, laat de aanzet er aan spoel de bladeren goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Leg de helften plat neer en snijd in de lengte in  3 – 4 repen. Draai daarna een kwartslag en snijd repen van 3 cm dikte. Het zullen haast vierkantjes kool worden. Verplaatst de kool naar een (of twee) ruime mengscha(a)l(en), bestrooi met 2% zout en laat 15 minuten staan.
  2. Maak de bosui en wortel schoon. Rasp de wortel fijn boven de kool. Snijd de bosui in dunne plakjes en strooi over de kool.
  3. Voeg de Gochujang, suiker, knoflook, gember en vissaus toe. Trek nu handschoenen aan en kneed licht (lees: masseer) alles zachtjes maar goed door elkaar. Laat daarna de kom 60 minuten staan tot het geheel begint te slinken en er vocht vrijkomt.
  4. Stop nu steeds een handje van de kimchi in de weckpot. Druk tussendoor steeds goed aan. Vul de pot echter niet tot de rand, hou iets van 4-5 cm vrij ivm gasvorming en uitzetten. Wat je eventueel over hebt stop je dus in een 2e pot(je). Maak de bovenrand van de weckpot(ten) goed schoon met keukenpapier.
  5. Sluit vervolgens de pot(ten) en laat de kimchi gedurende 7 -10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Laat dagelijks de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’ en druk daarna met een lepel de groenten goed naar beneden in het vocht. Door het fermentatie proces en het zout zal er steeds meer ‘vocht’ in de pot komen. Begin na 7 dagen met proeven, vind je de smaak goed verplaats dan de pot naar de koelkast want daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

In dit recept gebruik ik reeds klare Gochujan rode peper pasta. Je kunt er ook voor kiezen om gemalen gedroogde Koreaanse Gochugaru chilipepers te gebruiken alleen dien je er dan nog een ketan rijstmeel papje bij te maken om het geheel in te dikken. Neem hiervoor een kijkje bij deze recept bescrhijving.