Print

Recept: Melanzane Parmigiana (aubergines uit Parma)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit heerlijke recept uit de Parma streek is er eentje voor de liefhebbers van aubergines. Vanavond zetten jullie je tanden in Melanzane Parmigiana! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om Parmaham en Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 hours
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote Paarse aubergines
  • 100 gram Parmaham
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 700 gram ‘Passata’ gezeefde tomaten
  • 10  basilicumblaadjes,
  • 2 takjes tijm
  • 1 bolletje mozzarella
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • zout & peper
  • olijfolie

Extra:

  • vergiet
  • kleine ovenschaal
  • keukenpapier
  • grote koekenpan (of hapjespan)

Instructions

  1. Was de aubergine, verwijder het groen en snijd overlangs in plakken van 0,5 cm dikte. Stop de plakken in een vergiet, bestrooi royaal met zout. Plaats hier een bordje op en vervolgens iets zwaars (zoals een paar flesjes water). Laat de aubergines uitlekken gedurende 1 uur.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden Celcius (160 hete lucht) en vet een kleine ovenschaal licht in met olie. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Scheur de basilicum aan stukken en ris de tijm van de takjes.
  3. Spoel het zout goed van de aubergines af onder een stromende kraan en dep droog met keukenpapier. Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en bak de plakken aubergine (in batches) rondom. Schep uit de pan en zet apart.
  4. Verhit opnieuw een scheutje olie in de koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de passata toe en bak mee gedurende 5 minuten. Breng op smaak met peper, weinig zout, de basilcum en tijm, draai daarna het vuur laag en laat 20 minuten sudderen. Check tussendoor dat de pan niet droog kookt.
  5. Nu ga je de Aubergine Parmigiana stapelen: Begin met een laagje gebakken aubergines in de schaal, verdeel hier wat plakken parmaham en vervolgens een paar lepels van de tomatensaus overheen. Dan weer een nieuwe laag aubergines, Parmaham en saus etc. Ga zo door tot je alles opgebruikt hebt.
  6. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel deze bovenop. Bestrooi de schaal aubergine Parmigiana royaal met de Parmezaanse kaas. Schuif in de oven en bak gedurende 45 minuten gaar. Laat ietsjes afkoelen en serveer Aubergine Parmigiana warm/lauw-warm, met een stuk brood.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty