Print

Aardappel Salade met sardines – uit Zo Gepiept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In het zomer hoofdstuk van ‘Zo Gepiept’ kookboek staat een recept voor een zomerse aardappelsalade met sardines en tomaten. Naast de gekookte aardappels maak je er namelijk ook gepofte sjaloten bij en brengen dit hele gerecht samen!

Ingredients

Scale
  • 9 sjalotten
  • 200 gr sardines op olijfolie (2 blikjes)
  • 1 kilo aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 8 tomaten
  • 1 biologische citroen
  • 10 gr bieslook, fijngehakt

Extra:

  • bakpapier
  • dunschiller
  • rasp

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Snijd 8 sjalotten ongepeld in de lente doormidden. Meng de sjalotten met 2 – 3 eetlepels van de olijfolie uit de sardine blikjes. Breng ze op smaak met zout en peper en spreid uit over een bakplaak bekleed met bakpapier. Bak de sjalotten gedurende 30 minuten in de oven tot ze zacht van binnen en donker van buiten.
  2. Schil de aardappels met een dunschiller. Snijd de aardappels in grove stukken. Stop in een ruime pan met water + snuf zout en breng aan de kook gedurende 15 minuten.
  3. Pel het overgebleven sjalotje en snijd in (halve) ringen. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Verwijder de steel en eventueel zaadlijst van de peper en snijd in dunne ringen. Was de tomaten en snijd in parten. Boen de citroen onder stromend water schoon en rasp de schil. Snijd de vrucht door en pers het sap ook uit. 
  4. Prik ondertussen de aardappels met een vork in om te kijken of ze gaar zijn en giet daarna af. Laat uitdampen.
  5. Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur en fruit de sjalot met de rode peper gedurende 3 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en fruit mee gedurende 1 minuut. Doe daarna de parten tomaten in de koekenpan en bak deze 2 minuten mee zodat de tomaten vast wat zachter worden.
  6. Voeg daarna de sardines toe en eventueel nog een beetje extra olie uit het blik. Verwarm deze 1 minuut mee zodat ze ook warm zijn. Doe alles in een grote kom, samen met de gekookte aardappels. Breng het geheel op smaak met rasp en sap van de citroen, de bieslook, eventueel wat extra olie en peper & zout. Hussel het geheel goed door en serveer direct. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty