Print

Zwart geblakerde Prei uit de Oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een echte Franse delicatesse! Net als uien bevat prei meerdere lagen. Door de buitenste laag helemaal zwart te roosteren, pof je als het ware de rest in het verbrande jasje. Zo krijgt die groene binnenkant een haast zoete smaak. Lekker met mosterd-vinegarette en hazelnoten. Maar ook uitstekend te combineren met gegrilde ham of gebakken vis. Een geweldig voorgerecht voor het kerstdiner!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 55 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de geblakerde prei:

  • 8 preien
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 60 gram hazelnoten (optioneel)

Voor de mosterd-vinegarette:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • 1 eetlepel zeer fijngehakte sjalot
  • 1 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels mosterd
  • ¼ theelepel zout
  • snuf versgemalen zwarte peper

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de prei en trim wat van het groen bij. Spoel de bovenkant van de prei goed uit om eventueel zand te verwijderen. Plaats de hele preien op de bakplaat en smeer rondom in met olie.
  3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de preien in 50 -60 minuten helemaal gaar en zwart geblakerd. Het is wel belangrijk om regelmatig (bijv. iedere 10 minuten) de preien even te draaien zodat ze evenredig gaar worden.
  4. Ondertussen maak je de mosterd-vinegarette. Combineer alle ingredieten in een kommetje en roer zodanig door tot het zout oplost. Zet apart tot gebruik.
  5. Dit gerecht is ook erg lekker met wat geroosterd hazelnoten. Leg ze hiervoor eventjes in een warme koekenpan zonder olie. Schud een paar keer om en laat langzaam bruin worden maar niet verbranden. Je kunt er ook voor kiezen om de noten in de laatste 10 minuten op de bakplaat te leggen bij de prei.
  6. Haal de zwart geblakerde prei voorzichtig uit de oven en van de bakplaat. Serveer per persoon twee stuks op een bord. Het is de bedoeling dat je de harde uiteinden van de prei er af snijd. Daarna snijd je de preien in de lengte doormidden. De buitenste zwart geblakerde vellen eet je niet op. Maar het zachte zoete binnengedeelte van de prei is een delicatesse.
  7. Druppel de mosterd-vinegarette er over heen en serveer met de geroosterde hazelnoten.

Notes

Je kunt dit voorgerecht gerust naar wens uitbreiden met bijvoorbeeld een paar plakjes gesneden beenham, gebakken coquilles of zelf warm gerookte zalm. Het zal allemaal uitzonderlijk goed combineren met de prei en maakt zelf een heerlijke low carb maaltijd om van te smullen.