Print

Recept: Zelf Zuurdesem starter maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf desembrood maken kan natuurlijk niet zonder een zuurdesem starter. Deze kun je heel eenvoudig zelf maken van bloem + water + geduld. Maar om het desem vanaf de start al een mooie gisting te kunnen geven gaan we eerst appelschilletjes fermenteren en gebruiken in de desem cultuur. Niemand minder dan Meester Patissier & Meester Boulanger Robert van Beckhoven adviseerde mij deze techniek dus ik deel hem met alle liefde ook met jullie.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: > 1 week
  • Yield: 1 basispot 0,5 - 1 L 1x
  • Category: brood deeg
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • schilletjes van 14 biologisch appeltjes (zonder waxlaagje dus)
  • handje rozijnen
  • tarwebloem (of roggemeel)
  • water
  • jampot (of weckpot) met deksel, 500 ml
  • voorraadpot of weckpot met deksel,  1 Liter
  • bolzeef

Instructions

Voorbereiding fruitwater:

  1. Vul een grote jampot met schillen van 1 – 4 appels en een handje rozijntjes en giet hier 250 ml water bij. Sluit de pot goed af en laat een paar dagen op kamertemperatuur staan. Elke dag roer je het fruitwater even door. Na een paar dagen zul je zien dat het water gaat gisten en als je de pot schudt dan gaat het water zelfs schuimen. Dat betekent dat het fruitwater klaar is en afgegoten kan worden. De fruitschillen en rozijnen mogen dan weg. Het fruitwater gebruik je in de volgende stap.

Zelf zuurdesem starter maken (100% hydratatie):

  1. Dag 1 | Stop 100 gram rogge- of tarwebloembloem + 100 gram van het fruitwater in een 1 L voorraadpot of weckpot. Roer goed door maar draai de dop niet (helemaal) dicht. Plaats met stift of elastiek een streepje tot waar het mengsel staat. Zet de pot op een warme plek voor 2 uren en verplaats daarna naar de koelkast. 
  2. Dag 2 | Haal de pot uit de koeling en roer het mengsel goed door. Voor de ‘voeding’ stop je er 50 gram bloem + 50 gram kraanwater aan toe. Roer goed door, draai de deksel niet te strak dicht en laat 2 uur op kamertemperatuur staan. Zet daarna de pot in de koelkast.
  3. Dag 3 | Hetzelfde als dag 2.
  4. Dag 4 | Hetzelfde als dag 2.
  5. Dag 5 | Hetzelfde als dag 2.
  6. Dag 6 | Vanaf vandaag is je desem helemaal klaar voor gebruik. Gebruik je het (al het) desem niet meteen? Zet de pot dan in de koelkast en blijf 1 – 2x per week verversen door middel van afscheppen en voeden. Goed om te weten: na het verversen laat je de basispot liever niet langer dan 2 uur op het aanrecht staan, anders verzuurt het te snel. Wat je telkens afschept kun je gebruiken om brood mee te bakken en anders gooi je het weg. 

Notes

  • Tip van Betty: Ik probeer altijd 250 gram zuurdesem starter over te houden in mijn basis pot (in de koelkast). 
  • Heb je nu een brood recept dat vraagt om 150 gram desem? Dan wil je dit zo actief mogelijk (lees: recent gevoed) hebben. Schep dan 50 gram zuurdesem starter uit je basispot in een separaat potje en roer hier 50 gram tarwebloem + 50 gram kraanwater door. Dat is totaal 150 gram desem. Laat dit mengsel 2 – 8 uren staan en wacht tot het in hoeveelheid verdubbeld is. (TIP: zet streepjes of gebruik een elastiek om je potje). Dat is namelijk het moment om je desem direct te verwerken.
  • Vergeet niet je basispot weer aan te vullen met een mengsel van 25 gram tarwebloem + 25 gram water om het afgeschepte gedeelte weer aan te vullen. Verversen heet dit ook wel.