Print

Zelf Dukkah Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dukkah is een mengsel van noten en specerijen uit het Midden-Oosten. Het maakt een heerlijk geurende en krokante topping voor heel veel recepten. Denk aan dips, soepen, salades en meer. De samenstelling van kan nogal verschillen maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: klein potje
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Egyptische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 100 gram hazelnoten
  • 4 el. sesamzaadjes
  • 2 el. komijnzaadjes
  • 2 el. korianderzaad
  • 1 el. gedroogde oregano

Extra:

  • koekenpan
  • vijzel

Instructions

  1. Verwarm een koekenpan op medium vuur zonder noten of olie. Voeg dan pas de noten toe en bak deze rondom gedurende 4 minuten.
  2. Voeg dan alle overige ingrediënten zoals sesam, komijn, koriander en oregano in een kommetje en roer alvast door elkaar. Voeg toe aan de koekenpan gedurende een extra 3 minuten bakken.
  3. Zet het vuur uit en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
  4. Stop alle ingrediënten in een vijzel en stamp en vijzel deze naar wens en grootte. Stop de dukkah in een potje en je kunt deze gerust 6 maanden bewaren in de voorraadkast.

Eet smakelijk!

Notes

Er zijn 1001 variatiemogelijkheden voor het maken van Dukkah. Probeer ook eens een van deze:

  • vervangen (een deel van) de hazelnoten bijvoorbeeld door amandelen of cashewnoten
  • voeg gerust nog een eetlepel extra kruiden of specerijen toe, zoals anijszaad of venkelzaad en bak deze mee.
  • voor een beetje pit in je dukkah kun je ook wat ‘crushed’ chilipeper mee vijzelen.
  • rasp dunnetjes de schil van een citroen, limoen of sinaasappel en voeg deze na het vijzelen toe aan de dukkah om nog meer smaak en diepgang te geven.