Print

Zelf Crostini of bruschetta maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als je ooit op vakantie geweest bent in Italie ben je ongetwijfeld ook de krokant gebakken sneetjes brood tegengekomen zoals ‘crostini’ en ‘bruschetta’. Kleine dunne geroosterde plakjes stokbrood of ciabatta worden crostini genoemd en grotere stukken krokant gebakken brood heet bruschetta. Met dit eenvoudige recept maak je het gewoon zelf in de oven klaar.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 stokbrood (zie notes voor andere opties)
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik enkel een ovenrooster.
  2. Snijd het brood in dunne plakjes van 1 cm dikte – meestal haal ik 20 stuks uit 1 stokbrood –  en verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Kwast de bovenzijde van het brood in met olijfolie overheen en schuif de bakplaat – of rooster – in het midden van de oven. Rooster Crostini gedurende 8-10 minuten in de oven. Voor de grotere bruschetta mag je 1 – 2 minuten langer aanhouden.
  4. Pel de knoflook en snijd doormidden. Zodra het geroosterde brood uit de oven komen wrijf je lichtjes de knoflook over de warme bovenkant om een subtiele smaak af te geven aan de crostini. Laat daarna de crostini – of bruschetta volledig afkoelen op de bakplaat of rooster.

Serveer je crostini – of bruschetta met je favoriete toppings. Zie blogtekst voor variaties en inspiratie!

Notes

Je maakt 20 stuks crostini van:

  • 1 stokbrood, in 20 plakjes van 1 cm
  • 2 chiabattas, ieder in 10 plakjes van 1 cm dikte

Je maakt 4 stuks bruschettas van:

  • 1 chiabata’s, overlangs doorgesneden (platte rechthoeken dus)
  • 4 plakken desembrood