Print

Recept: Zelf Chili Olie maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf Chili olie maken is heel eenvoudig. Met dit recept maak je een soort Chinese peperolie voor over je gerechten! Maar je kunt ook Italiaanse tuinkruiden toevoegen in plaats van de specerijen voor een Mediterraanse rode peperolie.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min. + koelen
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 2 uren
  • Yield: 1 pot van 500 ml 1x
  • Category: dressing
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 ml (zonnebloem) olie
  • 1 kaneelstokje
  • 23 steranijs
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 2 cm gember, geschild en in plakken
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl (Szechuan) peper korrels
  • snufje zout
  • 100 gram gedroogde chilipepers (Crushed Chilies), bijv. potje Verstegen

Extra:

  • Kookpannetje
  • RVS trechter
  • RVS zeef
  • Weckpot 500 ml.

Instructions

  1. Steriliseer als eerste de weckpot en zijn deksel: breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pot en deksel gedurende 10 minuten. Laat daarna aan de lucht drogen.
  2. De eerste stap in het maken chili olie is de olie te infuseren met smaakmakers. Schenk hiervoor de olie in een kookpannetje en voeg kaneelstokje, steranijs, knoflook, gember, laurier en (Szechuan) peperkorrels toe. Roer goed door en zet op medium vuur tot je ziet dat de olie zeer licht begint te bubbelen (zie foto).
  3. Verlaag eventueel het vuur want je wilt echt een zeer lichte bubbel houden omdat anders de ingredienten verbranden. Laat de olie zo 30 minuten verwarmen en trekken. Zet daarna het vuur uit en wacht 5 minuten.
  4. Stop de chili pepers en snufje zout in de steriele weckpot en plaats een trechter. Hang er een zeef boven en giet hier voorzichtig de warme olie doorheen, door de trechter en bovenop de chili pepers. Het zal door de warmte een beetje gaan sissen en opborrelen. De specerijen etc heb je niet meer nodig.
  5. Laat de olie volledig afkoelen en draai daarna de deksel van de weckpot er op. Plaats de chili olie in een donkere voorraadkast of keukenkastje. Het is meteen klaar voor gebruik. Hoe langer je hem bewaart hoe intenser de smaak wordt. Roer altijd even goed door met een schone lepel voordat je er chili olie uit lepelt voor over je gerecht.

Eet smakelijk!

Notes

Wil je liever een ‘gefilterde olie’ zonder stukjes chilipeper? Laat na stap 4 de olie iets afkoelen en draai daarna de weckpot goed dicht. Plaats de pot voor 3 weken op een koele donkere plek en laat de olie ‘trekken. Schenk de olie daarna door een zeefje met papieren koffiefilter om alle chili’s er uit te filteren. Doe dit totaal 2x en verschoon het koffiefilter. Steriliseer een glazen fles met dop van ca. 450 ml. en plaats een trechter in de hals. Schenk hier de chili olie in en bewaar in de voorraadkast bij de andere olieen.