Print

Recept: Vacherin Mont d’Or uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Vacherin Mont d’Or komt uit het Jura (berg)gebied en wordt zowel in Frankrijk als in Zwitserland gemaakt. Het is een rauwmelkse korstkaas met een licht zoete smaak. De binnenkant is smeuig en perfect voor verwarmen in de oven. Dan kun je dit kaasje lekker uitlepelen of serveren als mini kaasfondue. Ook lekker als kaassaus over gebakken groenten of een aardappelschotel!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 - 4 personen 1x
  • Category: Borrelhap
  • Method: grillen
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 Vacherin Mont d’Or kaasje (ca 500 gram)
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 eetlepels droge witte wijn (optioneel)

Voor erbij:

  • stokbrood of desembrood, in dunne plakken, eventueel geroosterd
  • 2 wortels, in kwarten gesneden
  • 150 gram champignons, gehalveerd
  • 1 potje artisjokharten, uitgelekt
  • 10 groene olijven, uitgelekt
  • peper & zout
  • olijfolie

Extra:

  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • tapasprikkers (optioneel)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht). Haal het dekseltje van de Mont d’Or en zet apart voor later.
  2. Scheur een rechthoekig stuk aluminiumfolie af en vouw dubbel tot een vierkant. Zorg dat je de randen ook iets dubbelslaat om een soort opvangbakje te maken voor evt. uitgelopen kaas (zie mijn foto’s in tekst). Plaats een vel bakpapier op een bakplaat met in het midden het aluminium opvangbakje en plaats de Mont d’Or in het midden van de folie.
  3. Schrap de wortels en halveer in de lengte en vervolgens in kwarten. Boen de champignons schoon en snijd door de helft. Leg beiden rondom het kaasje op het bakpapier. Bestrooi de groenten met peper, zout en een beetje olie.
  4. Gebruik een mes om de Mont d’Or kaas aan de bovenkant een paar keer in te snijden, of eigenlijk te  ‘prikken’. Steek in de openingen een dubbelgevouwen takje rozemarijn of tijm. Optioneel giet je ook witte wijn over de kaas en breng het geheel op smaak met weinig zout en snuf peper.
  5. Schuif de bakplaat met kaas en groenten voorzichtig in de oven en verwarm gedurende 25 minuten. De bovenkant van de Mont d’or bakt dan goudbruin en de binnenkant wordt heel zacht en vloeibaar. Net een mini kaasfondue!
  6. Haal de kaas voorzichtig uit de oven en gebruik een omgekeerde deksel als onderzetter en voor stevigheid. Geef er de geroosterde wortel, champignons, artisjokken en olijven bij. Eventueel met kleine prikkertjes of vorkjes om te dippen. Serveer direct!

Bon Appetit!

Groetjes, Betty