Print

Recept: Turkse Herderssalade (Çoban Salatasi)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Turkse Herderssalade – genaamd Coban Salatasi) is misschien wel de bekendste salade uit het voormalige Ottomaanse rijk. Met tomaten, komkommer, Turkse pepers, flinterdunne uien, peterselie en zwarte olijven. Op de pepers na misschien allemaal ingrediënten die ook zelfs elke Nederlander wel in huis heeft.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Cuisine: Turkse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 3 tomaten *
  • ½ komkommer
  • 12 (Turkse) groene pepers (optioneel)
  • 1 ui
  • 67 zwarte olijven
  • 5 gram (blad)peterselie
  • 3 el azijn
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • snuf vers gemalen zwarte peper

(* je kunt ook 200 – 250 gram cherrytomaten gebruiken)

Instructions

  1. Snijd de tomaten doormidden en verwijder de zaadlijst. Snijd het vruchtvlees in repen en vervolgens (niet te kleine) blokjes. Was de komkommer, snijd overlangs door en hol de zaadjes een beetje uit met een theelepeltje. Snijd de komkommer in repen en (niet te kleine) blokken.
  2. Pel de ui en snijd deze in flinterdunne halve ringen. (Mocht je een hele ui te heftig vinden, dan kun je ook slechts een halve gebruiken). Ontpit de olijven en snijd vervolgens in ringen. Verwijder de steel van de groente peper(s) en snijd in dunne ringen. Stop tomaten, komkommer, ui, groene peper en olijven in een mengkom. 
  3. Hak de peterselie fijn. In een separaat kommetje meng je peterselie met olie, azijn, het zout en peper. Roer goed door en giet over de groenten. Hussel het geheel goed door en serveer de Turkse Herderssalade direct.
  4. Mocht je de Çoban Salatasi op een later tijdstip willen serveren, bewaar gesneden groenten en dressing apart van elkaar in de koelkast en giet voor het serveren pas bij elkaar, anders kan het geheel vrij zompig worden.

Afiyet Olsun! (= eet smakelijk!)

Notes

Maak er gerust een grotere salade van of voeg meer groenten toe als je dat wilt. Denk aan in stukken gescheurde sla, radijsjes in plakken, blokjes paprika en meer. Ieder Turks gezin  heeft wel een eigen favoriete combinatie. Gebruik eens citroensap in plaats van azijn. Maar daarnaast kun je ook munt en dille toevoegen in plaats van enkel peterselie.