Print

Recept: Tiradito met zalm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ceviche is een wereldberoemd Peruaans gerecht waarbij vis, ‘gegaard’ wordt in citrusfruit is verrukkelijk als lunch of zomers diner. Door de invloed van Japanse immigranten ontstond de Nikkei keuken en werd de Tiradito geboren! Dit zomerse recept voor tiradito met zalm wordt enkel op smaak gebracht met een tijgermelk van passievruchten an aji amarillo (Peruaanse gele peper) en dient dus puur om de smaak te versterken, niet te garen.

Ingredients

Scale

Voor de Tiradito:

  • 1 kleine zoete aardappel
  • zonnebloemolie
  • 400 gr zalm
  • 4 snoep komkommers, in dunne plakjes
  • ½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
  • (zwarte) sesamzaadjes

Voor de Leche de Tigre (tijgermelk):

  • 4 passievruchten
  • 4 el aji amarillopasta
  • 4 el mirin (of droge sherry)
  • 4 el rijstazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 4 el pisco

Extra:

  • hoge kan
  • staafmixer
  • fijne (thee)zeef
  • fijne rasp
  • koekenpan
  • fijne theezeef 

Instructions

  1. Als eerste ga je de tijgermelk maken. Snijd de passievruchten doormidden en lepel deze uit. Mix in een kan de aji amarillopasta, met de passievruchtenpulp, mirin en rijstazijn door elkaar met behulp van een staafmixer. Druppel hier vervolgens de olijfolie bij en maak een gladde saus.
  2. Gebruik een fijne zeef om de tijgermelk doorheen te drukken en vang de saus op. Gebruik daarbij de bolle kant van een lepel om de pulp goed uit te drukken. Meng tot slot de pisco door de saus en flambeer de tijgermelk kort. Zet apart.
  3. Schil de zoete aardappel en rasp deze tot fijne sliertjes. Verhit een laagje zonnebloem olie in een koekenpan en frituur de sliertjes gedurende 2 minuten. Verspreid daarna over keukenpapier en laat uitlekken. Eenmaal afgekoeld heb je een soort krokante chipssliertjes.
  4. Snijd de zalm in zeer dunne plakken (sashimi) en rangschik deze als carpaccio over een serveerbord. Schenk hier vervolgens de tijgermelk over heen.
  5. Garneer de tiradito met zalm en passievruchten daarna met de komkommer, rode ui, zoete aardappel sliertjes en top af met het sesamzaad. Serveer direct!

Eet smakelijk!