Print

Surinaamse Bami met kip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf Surinaamse bami met kip maken is niet moeilijk. Voeg wel lekker wat gesneden groenten en eventueel volkoren spaghetti toe voor een vezelrijke en voedzame versie. Dit is in ieder geval mijn basisrecept voor zelf bami maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Surinaamse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram (volkoren) spaghetti
  • 2 eieren, geklutst
  • 400 gram kippendijen of kipfilet, in blokjes
  • 200 gram spitskool, fijngesneden *
  • 200 gram wortels, in kleine blokjes (brunoise)*
  • 200 gram prei, in halve ringen*
  • 2 sjalotjes, in stukjes
  • 2 tl. fijngehakte knoflook
  • 2 tl. fijngehakte gember
  • 3 el. zoute ketjap asin (45 ml)
  • 2 el. zoete ketjap manis (30 ml)
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 tl. trassie garnalen pasta
  • ½ tl. 5 kruidenpoeder
  • flinke snuf zwarte peper
  • 4 maggiblokjes (de vierkante uit geel/rode maggi verpakking)
  • Een paar takjes bladselderij, steeltjes en blad gescheiden, fijngesneden
  • (zonnebloem)olie, voor het bakken

Instructions

  1. Kook de spaghetti in ruim kokend water waar je de helft van de Maggiblokjes aan toevoegt. Giet daarna de spaghetti af in een (bol) zeef, spoel goed koud na en laat uitlekken. 
  2. Verwarm de wok op hoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Kluts de eieren in een kommetje en giet voorzichtig in de hete olie. Laat 1 minuut staan en roer zachtjes door tot al het ei gestold is. Schep daarna de roerei uit de wok en zet apart.
  3. Verwarm de wok opnieuw en voeg eventueel een scheutje olie toe. Bak de kip rondom aan en gaar en schep daarna tevens uit de pan.
  4. Verwarm de wok opnieuw op hoog vuur en voeg nu twee eetlepels olie met de knoflook en gember toe aan de pan. Bruin deze gedurende 1 minuut en voeg dan de sjalotjes en fijngesneden steeltjes van de selderij toe. Bak dit ook 1 minuut mee. 
  5. Dan gaan de gesneden spitskool, wortel en prei erbij en wok je het geheel gedurende 5-6 minuten. 
  6. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en plaats de uitgelekte spaghetti, roerei en gebakken kip bovenop.
  7. Voeg nu achtereenvolgens de zoute ketjap, zoete ketjap (manis), tomatenpuree, trassie, 5 kruidenpoeder, snuf peper en fijngehakte selderijblad toe. Verkruimel tevens de overige helft  Maggi bouillonblokjes erboven en schep het geheel goed om en door elkaar totdat alles bedekt is met de Ketjap saus.
  8. Serveer de Surinaamse bami met kip direct. 

Njang sweetie! (=Eet smakelijk!)

Notes

*je kunt uiteraard ook een zak van 600 gram fijngesneden BAMI groenten in de supermarkt kopen hiervoor, of zelf een mix van groenten toevoegen naar keuze, zoals paprika en/of snijbonen.

Wil je dit recept liever vegetarisch maken? Dan kun je de blokjes kip ook vervangen door blokjes tofu bijvoorbeeld.