Print

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor gestoofde snijbonen in kokosmelk  is een heerlijk groente bijgerecht uit de Indonesische keuken. Dit is een versimpelde versie van mijn Sajoer Lodeh recept waarbij diverse groenten worden afgekookt in kokosmelk. Het resultaat zijn zachte groenten met een zoete maar gekruide kokossaus die goed bij rijst past en bovendien is dit bijgerecht heel snel en eenvoudig te maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 - 6 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 400 gram snijbonen
  • 1 grote wortel (ca 150 gram)
  • 1 grote ui
  • 400 ml dikke kokosmelk
  • 1 (kippen)bouillon blokje

Voor de boemboe:

  • duimpje gember, geschild
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 el. palmsuiker
  • 1 tl. gemalen koriander
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • 3 gedroogde limoen blad (djuruk purut)
  • 3 el. zonnebloemolie

 

Instructions

  1. Maak de snijbonen schoon en snijd in dunne schuine plakjes. (TIP: zo liggen ze vaak ook voorgesneden in de winkel). Schrap de wortel en snijd in de lengte door en vervolgens in dunne plakjes. Pel de ui en snijd in halve ringen.
  2. Maak vervolgens de boemboe door alle ingrediënten even te vijzelen of in een hakmolentje te stoppen. Voeg evt. een scheutje water toe.
  3. Verwarm een kookpannetje op middelhoog vuur en voeg de boemboe toe. Bak deze gedurende 1 minuut en voeg dan de wortel en uien toe. Bak deze mee gedurende 3-4 minuten.
  4. Tot slot gaan de snijbonen erbij en roer je het geheel even om. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  5. Giet nu het blik kokosmelk in de pan. Vul het blik met gelijke hoeveelheid water (=400 ml) en giet dit ook in de pan. Breng aan de kook, verlaag het vuur naar middelmatig en laat 20 -25 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
  6. Serveer de snijbonen in kokosmelk direct. Dit is een heerlijk groente bijgerecht voor een Indonesisch vleesgerecht.

Selamat Makan! (=eet smakelijk)

Notes

Varieer gerust met dit recept. Vervang bijvoorbeeld de snijbonen door een gelijke hoeveelheid bloemkool roosjes, sperziebonen of in dikke repen gesneden witte kool. Met name groenten die een beetje meer bite hebben zijn heerlijk om af te koken in zoete kokosmelk.