Print

Recept: ‘Smashed Potatoes’ van de barbecue

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gebakken aardappels die geplet worden om extra krokant af te bakken. Hoe lekker is dat! Dit is een gerecht dat je zowel op de bakplaat in de oven, in een ruime ovenschaal of zelfs in de barbecue kunt bereiden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo (roodkleurige) krieltjes
  • 5 el. olijfolie, voor bakken
  • 2 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. gedroogde tijm
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • ½ tl. cayennepeper
  • 1 tl. zout
  • flinke snuf gemalen zwarte peper
  • handje geraspte (cheddar) kaas (optioneel)

Extra:

  • bakplaat of ovenschaal
  • bakpapier (optioneel)
  • stevig glas (of gebruik een vork)
  • bakkwast
  • rasp (optioneel)

Instructions

  1. Schil de aardappels NIET, maar spoel ze wel even af onder de kraan. Sstop in een pan met ruim water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappels gedurende 10- 15 minuten voorgaren. Let op, je moet ze hierna wel goed kunnen inprikken met een vorkje anders moeten ze nog wat langer bakken. 
  2. Verwarm de hetelucht oven of barbecue voor op 200 graden Celcius. Een BBQ plancha dient meteen al in de barbecue geplaatst te zijn. Een oven bakplaat bekleed je met bakpapier en zet apart.
  3. Giet de aardappels af en laat een beetje uitdampen. Leg ze daarna op de bakplaat en druk ze met de onderkant van een glas plat om er ‘smashed potatoes’ van te maken. Als de aardappels niet te groot zijn kun je ook een vork gebruiken.
  4. Meng in een schaaltje de olie met de kruiden goed door elkaar en bestrijk hiermee de aardappels.
  5. Schuif de plaat in de oven en bak de ‘smashed potatoes’ krokant in ongeveer 25-35 minuten. Dezelfde tijd kun je aanhouden op de barbecue. Prik met een vorkje (of proef) of ze helemaal gaar zijn. 
  6. In de laatste paar minuten kun je de ‘smashed potatoes’ bestrooien met geraspte (cheddar) kaas. Deze stap is optioneel. Serveer de aardappels direct.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt voor dit recept ook de roodkleurige ‘Roseval’ aardappels uit de supermarkt gebruiken. Deze zijn echter vaak een slagje groter, dus halveer deze of snijd zelfs in vieren.