1.5 theelepel citroenrasp (kant-en-klaar uit bakschap),
1.5 theelepels speculaaskruiden,
snufje zout.
Ingrediënten topping:
250 ml slagroom,
250 gram witte chocolade,
2 eetlepels poedersuiker,
Extra Sinterklaas versiering zoals: gehakte stukjes witte chocolade, kruidnoten, chocolade kruidnoten, sinterklaas chocolade figuurtjes, chocolade munten etc.
Extra:
au-bain marie pan,
huishoudfolie,
Keukenmixer met deeghaken en garde,
rechthoekige taartvorm (of gebruik een sloffen vorm, of ronde springvorm 22cm),
boter voor invetten + bakkwast,
deegroller.
Instructions
Maak eerst de topping, want de witte chocoladeroom moet een aantal uren afkoelen. Verwarm hiervoor de slagroom au-bain marie en voeg blokjes witte chocolade en poedersuiker toe. Zodra de chocolade gesmolten, roer je het even goed door en haal de pan van het vuur. Giet de witte chocoladeroom in een diep bord, dek af met huishoudfolie en laat 2-4 uur afkoelen in de koelkast.
Kneed alle ingrediënten van het sloffendeeg door elkaar. Dit kan met de hand, maar ik vind een keukenmixer met deeghaken hier perfect voor. Vorm vervolgens een bal, druk plat en wikkel in huishoudfolie. Laat het sloffendeeg een uur (of langer) afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht) en vet je bakvorm in met een beetje boter. Probeer het deeg een beetje egaal uit te rollen met een deegroller, en bekleed hier de bodem van de vorm mee. Vorm tevens een opstaand randjes. Het is niet erg als het sloffendeeg scheurt of breekt, want je patched het zo weer in elkaar met je vingers.
Schuif de vorm in de oven en bak het sloffentaartje in ongeveer 25-28 minuten gaar. Haal na sloffentaart na 10 minuten de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Haal de chocoladeroom uit de koelkast en klop even kort op, op hoge snelheid, met de keukenmixer met garde. Je wil een mooie, dikke, geslagen room hebben.
Spuit de witte chocoladeroom met een spuitmond op de sloffentaart en versier met alles wat je mooi en lekker vind passen bij Sinterklaas. Ik gebruikte bijvoorbeeld kruidnoten, chocolade kruidnoten, chocolade munten en een grof gehakt restantje witte chocolade hiervoor. Het is juist de versiering die deze Sinterklaastaart met witte chocoladeroom zo geweldig maakt!
P.S. Deze Sinterklaastaart kun je het beste gekoeld bewaren. Haal 20 minuten voor serveren uit de koeling.