Print

Sambar met okra en kokosmelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Indiase groentecurry met okra wordt ook wel ‘vendakkai‘ sambar genoemd. De okra wordt vooraf gekookt in tamarinde water om alvast een beetje zacht te maken en daarna heerlijk op smaak gebracht met Indiase kruiden, specerijen en zoete kokosmelk. De sambar met okra mag een beetje ‘soepachtig’ zijn en wordt met gestoomde rijst of zelfs ‘idli’ rijstpannenkoekjes geserveerd. 

Ingredients

Scale
  • 200 gram gele spliterwten
  • ½ tl. kurkuma
  • ½ tl. zout
  • 1 uien
  • 400 gram okra (ca. 30 stuks)
  • 200 gram (diepvries) spinazie
  • 600 ml water
  • 2 el. tamarinde
  • 1 groene of gele Spaanse peper (of 1 tl. crushed chilies).
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 10 kerrieblaadjes
  • 150 ml kokosmelk (in blik)

Voor het Sambar kruidenmengsel:

  • 1 el. gemalen koriander
  • 1 el gedroogde gele spliterwten (of gebruik linzen)
  • ½ tl. donkerbruine mosterdzaadjes
  • ½ tl. (gemalen) fenegeriek
  • ½ tl. gemalen zwarte peper
  • ½ tl. (gemalen) komijn
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • ½ tl. (gemalen) knoflookpoeder
  • ½ tl. zout

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met de gele spliterwten en voeg 4x zoveel water toe. Roer kurkuma en zout er doorheen. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zo’n 40 minuten heel zachtjes kapot koken.
  2. Ondertussen ga je het Sambar kruidenmengsel maken: stop je alle specerijen en linzen in een specerijenmolentje en maal tot een poeder. Dit kan ook met behulp van een vijzel. Meng tot slot met het zout en zet daarna apart.
  3. Pel de ui en snipper deze. Was de okra, verwijder steel en scherpe punt en snijd elke okra in 3 – 4 stuks. De spinazie dient alleen gewassen of deels ontdooit te zijn.
  4. Verwarm een hapjespan of wok op medium hoog vuur. Voeg het water, tamarinde, chilipeper, rietsuiker en kerrieblaadjes toe en breng aan de kook. Stop dan uien en okra erbij, plaats de deksel op de pan, en laat de okra doorkoken gedurende 10 minuten.
  5. Haal de deksel van de pan en voeg het sambar kruidenmengsel erbij samen met de spinazie en laat deze slinken. Tot slot voeg je de gekookte gele linzen en kokosmelk toe, roer alles goed door en breng aan de kook. Verlaag dan het vuur en laat de sambar curry met okra 15 minuten zachtjes doorstoven. 
  6. Deze tussentijd kun je ook gebruiken om bijv. rijst te stomen. 
  7. Mocht je de sambar te dik vinden voeg dan gerust extra water toe: een sambar curry mag ook echt een beetje soepachtig zijn, maar door de spliterwten zal het snel indikken. serveer daarna direct.

Eet smakelijk!

Notes

Maak een kruidige en pittige olie om aan tafel erbij te serveren. Stop hiervoor 3 el. plantaardige olie in een kleine (koekenpan) en voeg 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes toe. Wacht tot deze beginnen te ‘poppen’ en draai daarna het vuur uit. Voeg dan 1 tl. crushed chilies en 1 tl. (gemalen) fenegeriek toe en roer goed door. Laat iets afkoelen. Stop de pittige kruidenolie in een schaaltje en laat een ieder aan tafel een hoeveelheid olie over zijn gerecht heen lepelen. Je mag hier gerust meer chilipeper toevoegen als je dat lekkerder vindt.