Print

Recept: Romige paddenstoelensoep met spelt en kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op deze ‘Meatless Monday’ zetten we een lekkere, vegetarische, romige paddenstoelensoep met spelt en kaas op het menu. Heerlijk op smaak gebracht met walnoten en tijm is dit een verwarmende maaltijdsoep die goed past op donkere, koude avonden.

  • Author: Nanda Appelman
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 150 gr paddenstoelen mix *
  • 1 grote witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 60 gram spelt
  • 1.5 el bloem
  • 1 el sojasaus
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 150 ml kookroom
  • 2 el crème fraîche
  • 25 gram geraspte kaas
  • 1 groentebouillonblokje
  • 6 walnoten
  • 5 takjes verse tijm
  • Verse peper

Instructions

  1. Bereid de spelt volgens de gebruiksaanwijzing en zet nog even apart. Schil ondertussen de ui en snij in dunne, halve ringen. Snij de paddenstoelen in grove stukken. Breek of hak de walnoten alvast fijn.
  2. Verwarm de boter in een ruime pan. Voeg de uien en paddenstoelen toe aan de pan en bak deze totdat de uien en champignons lichtbruin beginnen te kleuren. Dit duurt ongeveer een kwartier, roer tussendoor regelmatig.
  3. Breng ondertussen 400 ml. water aan de kook en laat hierin het bouillonblokje oplossen. Rits de blaadjes tijm van de takjes en pers de knoflook alvast uit. Zodra groenten gaar zijn voeg je de bouillon, sojasaus, tijm, peper en knoflook toe aan de pan. Roer goed door en laat 10 minuten zacht doorkoken. 
  4. Klop in een kom de bloem door de soja kookroom. Voeg dit vervolgens toe aan de soep samen met de spelt en crème fraîche. Roer goed door en verwarm nog even mee. 
  5. Serveer de paddenstoelensoep met de walnoten en kaas eroverheen verdeeld.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

* Je kunt in de supermarkt tegenwoordig een bakje paddestoelenmix kopen. Maar je kunt ook zelf 150 gram aan paddestoelen samenstellen: denk aan wat kastanjechampignon, shiitaki en oesterzwammen. 

Variatietip: je kunt de hele spelt ook vervangen door bijvoorbeeld wilde rijst of bulgur.