Print

Recept: Ramen eieren (gemarineerd in sojasaus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze ramen eieren zijn onmisbaar voor je kommetje ramen noedelsoep! De eieren worden gemarineerd in o.a. sojasaus, wat ze een mooie bruine kleur geven, maar ook een heerlijke zoute bite. Ook wel shoyu eggs of Ajitsuke Tamago genoemd

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: minstens 2 uren marineren
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: > 2 uur en 30 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: marineren
  • Cuisine: Japanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 6 medium eieren (M)
  • 1 tl. (rijst)azijn
  • ijsblokjes
  • 100 ml sojasaus
  • 100 ml mirin rijstwijn
  • 100 ml water
  • 50 ml sake * (of gebruik water)

Extra:

  • zip lock zakje

Instructions

  1. Als eerste ga je de eieren koken. Vul hiervoor een kookpannetje met ruim water + theelepeltje azijn. Dit laatste zorgt ervoor dat je de zachte eieren straks makkelijk kunt pellen. Zet tevens een kom met water + ijsblokjes (=ijswater) klaar.
  2. Eieren die op kamertemperatuur zijn kook je exact 6 minuten. Voor eieren die uit de koelkast komen kun je het beste 7 minuten kooktijd aanhouden. Leg ze in ieder geval vlug met een lepel in het zachtjes kokende water en zet een wekker.
  3. Schep de eieren uit het hete water en stop direct in het ijswater om goed door en door te koelen. Meestal hou ik hier 30 minuten voor aan.
  4. Giet het kookwater uit het pannetje, maak droog en stop hier de sojasaus, mirin, water en sake in. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken om een deel van de alcohol te verdampen. Zet dan het vuur uit en laat de marinade afkoelen.
  5. Pel voorzichtig de eieren en stop in een zip-lock zakje. Giet hier de marinade bij en druk zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit deze goed. Plaats rechtop in een kommetje of bakje en stop in de koelkast voor minstens 2 uren marineren. (Een hele nacht is beter.) De gemarineerde eieren zijn daarna klaar voor directe consumptie.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaren:

Je kunt de gemarineerde Ramen eieren overigens maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat het zip-lock zakje altijd goed dicht zit met zo min mogelijk lucht er in.