Haal de kip een half uur van tevoren uit de koelkast om alvast een beetje op kamertemperatuur te komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en vet een ruime ovenschaal lichtjes in met olie.
Boen de citroenen schoon en rasp de schil van 1 citroen met een zesteur. Snijd de citroen doormidden en pers deze uit. Neem 5 takjes tijm en ris de blaadjes hier van af. Meng het sap, met de rasp, blaadjes tijm, 5 eetlepels olijfolie en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Leg de kip in de ovenschaal en kwast volledig in met dit citroenmengsel.
Pel de ui en snijd in parten. Snijd de 2e citroen ook in parten. Stop de partjes ui en citroen in de holte van de kip. Leg de kip, met de borst omlaag, in de ovenschaal en bak gedurende 30 minuten in de oven.
Ondertussen ga je de bijgerechten maken: Spoel de krieltjes af onder de kraan. Schillen hoeft niet! Zet apart in een schaal of kom. Gebruik een dunschiller om de regenboog worteltjes mix schoon te maken. Verwijder de aanzet en snijd de wortels in 2-3 stukken. Eventueel kun je hele dikke wortels ook overlangs in twee of 4 repen snijden. Spoel af en stop bij de aardappels in de kom. Hussel om met een scheutje olijfolie en het sap van een halve sinaasappel. Breng op smaak met peper en zout.
Draai vervolgens de kip om in de schaal (dus met de borst naar boven) en lepel het bakvocht over de kip heen. Bak vervolgens ook bak de bovenkant gaar en lichtbruin in 30 minuten.
Je kunt er nu voor kiezen om de wortels en krieltjes in een aparte ovenschaal te bakken. Of, als je ovenschaal ruim genoeg is, rondom de paaskip te leggen en mee te bakken. De baktijd is namelijk ook 30 minuten.
Serveer de paaskip met citroen en worteltjes direct en hooguit nog met een kleine groene salade erbij.