Print

Poké bowl met Zalm en Zeewier

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij er in stukken gesneden (rauwe) vis of vlees, verse groenten en fruit geserveerd wordt in een kommetje met rijst. Dit variatierecept maakt een overheerlijke Poké bowl met gemarineerde zalm die je makkelijk thuis kunt namaken.

Ingredients

Scale

Voor de gemarineerde zalm:

  • 300350 gram zalmfilet
  • 2 el. sojasaus (of glutenvrije Tamari)
  • 1 el. rijstazijn
  • 2 tl. limoensap (van 1 hele limoen)
  • 1 tl. sesamolie

Voor de Poke rijst:

  • 400 gram rondkorrelige sushirijst
  • 4 el rijstazijn
  • 1 el. suiker
  • 1 tl. zout

Toppings:

  • 200 gram komkommer, in blokjes
  • 200 gram verse ananas, in stukjes
  • 150 gram verse sojaboontjes
  • 1 avocado, in dunne plakjes
  • 100 gram zeewiersalade (wakame)
  • (Kewpie) mayonaise
  • Srirachasaus
  • sesamzaadjes (of gebruik furikake mix)

Instructions

  1. Snijd de zalm in blokjes van 1 x 1 cm. Stop in een mengkom en voeg de sojasaus, rijstazijn, limoensap en sesamolie toe. Roer het geheel goed om met een lepel en laat afgedekt 30 minuten marineren.
  2. Voor het garen van de rijst gebruik 3x de hoeveelheid water als dat je sushi rijst gebruikt. TIP: neem een kopje of maatbeker en meet het af. Breng aan de kook voor 10 minuten op middelmatig vuur.
  3. Ondertussen maak je alvast de dressing voor de rijst klaar: roer in een kommetje de rijstazijn met suiker en zout goed door elkaar en zet apart.
  4. Zet het vuur uit, giet eventueel overtollig water af en laat de rijst met de deksel op de pan gedurende 15 minuten nagaren. Deze tussentijd kun je gebruiken om de groenten en fruitsoorten voor te snijden etc.
  5.  Haal de deksel van de pan en besprenkel de warme rijst vlug met het rijstazijn mengsel en roer de rijst goed los met een vork. Verdeel de rijst over diepe borden of ruime kommen (bowls).
  6. Plaats de gemarineerde tonijn op de rijst. Verdeel vervolgens de verschillende gekleurde groenten en fruit rondom de vis.
  7. Lepel dunne streepjes Kewpie mayonaise en srirachasaus over de poké bowl met zalm en bestrooi met een beetje sesamzaadjes (of gebruik Furikake mix). Serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Lekker om nog wat extra partjes limoen erbij te serveren. Knijp deze uit over de poké bowl met zalm voor extra smaak.