Print

Recept: Poké bowl met pittige tonijn

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij er in stukken gesneden  (rauw) vis of vlees, verse groenten en fruit geserveerd wordt in een kommetje rijst. Dit variatierecept maakt een overheerlijke Poké bowl met pittige tonijn uit blik die je makkelijk thuis kunt namaken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vis
  • Cuisine: Amerikaanse Keuken (Hawaii)
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 350 gram sushi rijst
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 blikjes tonijn, op olie (ca 140 gram p.st.-  90 gram netto)
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels srirachasaus

Voor erbij (toppings) *:

  • 200 gram wortel
  • 200 gram komkommer
  • 100 gram radijsjes
  • 1 eetrijpe mango
  • 1 eetrijpe avocado
  • furikake (mix van sesamzaadjes met zeewier)

Instructions

  1. Voor het garen van de rijst gebruik 3x de hoeveelheid water als dat je sushi rijst gebruikt. TIP: neem een kopje of maatbeker en meet het af. Breng aan de kook voor 10 minuten op middelmatig vuur.
  2. Giet de blikjes tonijn zoveel mogelijk af. Meng hier de helft van de srirachasaus doorheen en zet apart.
  3. Maak ook alvast de sauzen klaar: roer in een kommetje de rijstazijn met suiker en zout goed door elkaar en zet apart. Meng in een ander kommetje tevens de mayonaise en de overige helft van de sriracha door elkaar. Je kunt hier eventueel nog een heel klein water aan toevoegen als je het te dik vindt en zet apart. Giet de blikjes tonijn ook vast zoveel mogelijk af.
  4. Zet het vuur uit, giet eventueel overtollig water af en laat de rijst met de deksel op de pan gedurende 15 minuten nagaren. Deze tussentijd kun je gebruiken om de groenten en fruitsoorten voor te snijden etc.
  5.  Haal de deksel van de pan en besprenkel de warme rijst vlug met het rijstazijn mengsel en roer de rijst goed los met een vork. Verdeel de rijst over diepe borden of ruime kommen (bowls).
  6. Plaats de tonijn in het midden van de rijst. Rangeer de verschillende gekleurde groenten en fruit rondom de vis. Lepel de pittige mayonaise over de bowl en bestrooi de poké bowl met pittige tonijn met een beetje Furikake mix (of gebruik enkel sesamzaadjes). Serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Variatietips:

  • Uiteraard kun je ook andere gekookte rijstsoorten gebruiken, maar de Poke Bowl is van originie met de rondkorrelige sushirijst die een beetje kleverig en licht zoet van smaak is.
  • In plaats van tonijn uit blik kun je ook voor verse rauwe tonijn(steak) gaan. Snijd deze dan in blokjes en maak hier een extra marinade van sojasaus, rijstazijn en sesamolie voor.
  • vervang de genoemde groente en fruit gerust door bijvoorbeeld: sla, paprika, edamame boontjes, watermeloen, sushi gember, gesneden kool, bosui, beetje koriander etc. Je kunt echt alle kanten op met dit prachtige basisrecept voor Poke Bowl maken, zolang je alles maar in blokjes, reepjes of mooie linten snijd.