Print

Platbrood met restjes zuurdesem starter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 stuks 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 13 eetlepels zuurdesem starter
  • (grof) zeezout
  • zonnebloemolie, voor het bakken
  • toppings naar keuze (bijv. komijn, za’atar, furikake, paprikapoeder, Italiaanse kruiden etc.

Extra:

  • Kleine koekenpan, bijv. 20cm doorsnede

Instructions

  1. Roer je restjes starter even kort door. Afhankelijk van hoeveel je hebt afgeschept kun je nog een beetje extra bloem en water toevoegen om meer te maken.
  2. Verwarm een koekenpannetje op middelmatig vuur. Voeg een scheutje olie toe en verwarm deze ook. 
  3. Nu lepel je het zuurdesem in de pan en smeer deze met de bolle kant van de lepel een beetje uit tot een rond pannenkoekje van ca 15 – 20 cm doorsnede. Mijn desem bestaat voor 50%bloem-50%water en ik heb meestal 2 flinke eetlepels hiervoor benodigd. Maar meer of minder kan natuurlijk ook.
  4. Bestrooi de bovenkant direct met een snufje (grof) zeezout en eventuele andere toppings. Wacht tot de bovenkant stolt en er dus veel bubbeltjes tevoorschijn komen. Draai daarna het platbrood om met een spatel en bak de andere zijde ook gaar.
  5. Snijd eventueel in punten en serveer direct. 

Eet smakelijk!

Notes

Variatie recepten:

  • Italiaanse Kruiden & Mozzarella
  • Tijdens stap 4 voeg je tevens een beetje gemalen paprikapoeder en Italiaanse kruiden met het zout toe aan het deeg en bak gaar. Scheur een ½ bol mozzarella in stukken leg deze op het warme platbrood. 

 

  • Za’atar & Hummus
  • Voeg bij stap 4 naast het zout ook wat komijn en za’atar (mix van sesam, tijm, oregano en sumac) toe en bak gaar. Snijd het platbrood in puntjes en serveer met bijvoorbeeld hummus.

 

  • Japanse ei met Furikake
  • Bestrooi het desem tijdens stap 4 met Furikake (mix van sesamzaad en zeewier) en zout en bak gaar. Bak tevens een (spiegel)ei in een separate pan en leg deze op het platbrood. Druppel er vervolgens nog wat sriracha saus over heen en serveer direct.