Print

Pita met Mas Uni (tonijn-kokos salade)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op de Malediven zijn recepten met tonijn alom geliefd en worden bijna dagelijks gegeten door de lokale vissers. Dit recept voor pita met Mas Uni is dan ook een heerlijk lunch gerecht van kleine broodjes met een tonijn-kokos salade die lekker pittig en fris op smaak gebracht wordt.

Ingredients

Scale
  • ½ rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • 2 limoenen
  • ½ theelepel zout
  • 7590 gram geraspte kokos *
  • ½ bosje koriander (a 15 gram)
  • 2 blikjes tonijn in water (a 160 gram – uitgelekt 112 gram)
  • 4 pitabroodjes
  • 100 gram ijsbergsla melange
  • mayonaise (optioneel) *

Instructions

  1. Verwarm eventueel de oven voor voor het bakken van de pitabroodjes. Je kunt ook een tosti ijzer of toaster hiervoor gebruiken. Check altijd even de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  2. Pel de ui en snipper deze fijn. Verwijder de steel van de peper en schraap eventueel de zaadlijst er uit. Hak de rode peper fijn. Tip: vermeerder eventueel het aantal pepers als je meer pit wilt toevoegen! Stop beiden in een klein kommetje.
  3. Pers de helft van de limoenen uit. Dit sap gaat erbij in het kommetje. De overgebleven helft van de limoenen snijd je in partjes en zet apart.
  4. Voeg het zout toe en meng de ui, peper, limoen en zout goed door elkaar. Op de Malediven kneedt men de ingredienten met de vingers – TIP: handschoentjes aan! – zodat de smaken goed samensmelten.
  5. Stop de geraspte kokos en uitgelekte tonijn in een mengkom. Hak de koriander fijn en stop erbij. Voeg hier tevens het limoenmengsel aan toe en meng alles goed door elkaar. Ik doe deze stap het liefst met mijn handen (handschoentjes!) en kneed alles goed samen.
  6. TIP van Betty: dit is ook het punt om te beoordelen hoe ‘droog’ je Mas Uni is en voeg dus eventueel mayonaise toe (zie notes).
  7. Verwarm de pitabroodjes en snijd ze daarna overlangs open. Vul de broodjes met ijsbergsla en verdeel de Mas Uni er over. Druk goed aan in het broodje en serveer direct met de partjes limoen.

Notes

*In het originele recept in het kookboek staat 90 gram geraspte kokos vermeld, maar dan vind ik de tonijnsalade veel te droog worden en kun je het ook niet goed in het broodje krijgen. Ik gebruikte dus slechts 75 gram geraspte gedroogde kokos en voegde ook 2 eetlepels mayonaise extra toe. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kokosmelk of kokosroom extra toevoegen om de Mas Uni wat smeuïger te maken, als je dat wilt.