Print

Recept: Pissaladière Franse uientaart

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor de klassieke Franse uientaart genaamd ‘pissaladière‘! Bladerdeeg wordt in de oven gebakken met zachte zoete gekarameliseerde uien, anjovis en zwarte olijven. Een heerlijke zoet – zout combinatie om verliefd op te worden. Je kunt dit gerecht als hoofdgerecht voor 2 serveren met een groene salade. Of snijd in 12 vierkantjes en serveer als borrelhapje of voorgerecht.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 30 minuten
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 750 gram uien
  • 2 el. olijfolie
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (ca 270 gram)
  • 1 ei, losgeklutst
  • 100 gram zwarte olijven, uitgelekt
  • 1 blikje anjovis op olie, uitgelekt
  • 1 tl. gedroogde tijmblaadjes
  • peper & zout

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in halve ringen. Zet een kookpan op hoog vuur en verwarm de olie. Voeg de uien toe en bak deze lichtbruin gedurende 5 -6 minuten. Verlaag het vuur naar matig, voeg 2 el. water toe, plaats de deksel en laat de uien ongeveer 35 minuten zachtjes stoven.
  2. Haal dan de deksel van de pan en roer met een spatel de uien los. Neem nu gerust een paar minuten om zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit en laat de uien afkoelen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en plaats met bakpapier op een bakplaat.
  4. Snijd met een mesje het deeg in, zo’n 1,5 cm van de rand. Kwast deze in met het losgeklopte ei. Deze rand komt tijdens het bakken mooi omhoog. Verspreid vervolgens de uien over het bladerdeeg, maar zorg dat je binnen de rand van het deeg blijft. Bestrooi met de tijm.
  5. Snijd de anjovis in de lengte doormidden en leg de visjes als een soort ruitjespatroon over het deeg. TIP: Begin in het midden van het deeg en werk naar buiten. Verdeel daarna de olijven er overheen.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pissaladiere Franse uientaart gedurende 30 minuten gaar.

Serveer lauwwarm of afgekoeld.