- Pel de uien en snijd in halve ringen. Zet een kookpan op hoog vuur en verwarm de olie. Voeg de uien toe en bak deze lichtbruin gedurende 5 -6 minuten. Verlaag het vuur naar matig, voeg 2 el. water toe, plaats de deksel en laat de uien ongeveer 35 minuten zachtjes stoven.
- Haal dan de deksel van de pan en roer met een spatel de uien los. Neem nu gerust een paar minuten om zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit en laat de uien afkoelen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en plaats met bakpapier op een bakplaat.
- Snijd met een mesje het deeg in, zo’n 1,5 cm van de rand. Kwast deze in met het losgeklopte ei. Deze rand komt tijdens het bakken mooi omhoog. Verspreid vervolgens de uien over het bladerdeeg, maar zorg dat je binnen de rand van het deeg blijft. Bestrooi met de tijm.
- Snijd de anjovis in de lengte doormidden en leg de visjes als een soort ruitjespatroon over het deeg. TIP: Begin in het midden van het deeg en werk naar buiten. Verdeel daarna de olijven er overheen.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de pissaladiere Franse uientaart gedurende 30 minuten gaar.
Serveer lauwwarm of afgekoeld.