Print

Recept: Paas Tulband met citroen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet tijdens Pasen een feestelijke taart op tafel! Deze Paas Tulband met citroen en dragee eitjes is een verwijzing naar de lente, groen gras en verstopte paaseieren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 60 min.
  • Total Time: 1 uur, 10 minuten
  • Yield: 16 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Pasen

Ingredients

Scale

Belangrijk: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

Voor de tulband cake:

  • 300 gram fijne suiker
  • 250 gram roomboter
  • snufje zout
  • 1 grote biologische citroen
  • 5 medium eieren
  • 1 t. groene food kleurstof
  • 100 gram ricotta of creme fraiche
  • 300 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder 

Topping:

  • 150 gram poedersuiker
  • 1 el. water
  • paar druppels groene food kleurstof
  • handje dragee chocolade eitjes, in diverse kleuren

Instructions

  1. Verwarm een oven voor op 150 graden Celcius (135 hete lucht). Vet een tulband vorm in met boter en bestuif de vorm met bloem. Zet daarna apart.
  2. Klop de boter, suiker, zout en rasp van de citroen zacht en romig met een mixer. Na ruim 5 minuten kloppen voeg je de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Druppel hier vervolgens nog de kleurstof doorheen voor een mooi groen gekleurd beslag.
  3. Ondertussen rasp je de schil van de citroen. Voeg de rasp toe aan het beslag. Pers daarna de citroen uit. Houd 1 el. citroensap apart voor het glazuur. Voeg de rest van het citroensap samen met de ricotta (of creme fraiche) toe aan het beslag en blijf rustig doorkloppen.
  4. Roer het bakpoeder door de bloem om te verdelen. Voeg daarna in twee delen toe aan het beslag. Doe dit op een lagere stand en niet langer kloppen dan nodig is om te vermengen. Zet daarna de machine uit en schep het beslag in de tulband vorm.
  5. Schuif de groene paas tulband in de oven en bak gedurende 50-60 minuten gaar. Laat daarna slechts 5 minuten in de vorm afkoelen en kiep de vorm daarna ondersteboven op een rooster. Verwijder direct de bakvorm en laat de cake zo ondersteboven verder helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Voor het maken van de glazuur meng je de poedersuiker, met 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel water en wat druppels groene kleurstof. Roer goed door en lepel dit over de bovenkant van de tulband. Laat het gerust langs de zijkant naar beneden lopen. Laat een paar minuten goed ‘uitlekken’ en verplaats de paas tulband naar een groot bord of taartplateau.
  7. Voordat het glazuur compleet uithard kun je het beste de bovenkant alvast decoreren met een paar (kleine) dragee eitjes. Als het glazuur opdroogt staan de eitjes meteen vast in de cake. 

Fijne paasdagen!

Groetjes, Betty

Notes

Heb je een klein smal glaasje of kommetje, stop deze dan ondersteboven in de ‘schacht’ van de tulband, na stap 5. Dit vormt meteen een verhoogd plateau om wat extra grote dragee eitjes op de dragen en dus een ‘dichte’ bovenkant te maken zoals ik op de foto heb gedaan. LET OP: de cake dient goed afgekoeld te zijn voor je deze gaat decoreren, anders kunnen de dragee eitjes smelten.