Print

Recept: Ovenschotel met lamsvlees en aardappel (Shepherd’s Pie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een traditioneel Brits recept waar je echt alle kanten mee uit kunt. Shepherds pie of cottage pie wordt van oudsher gemaakt met restjes vlees en groenten die je omhanden hebt. Het heerlijke stoofvlees wordt bedekt met een laag aardappelpuree en afgebakken in de oven. Je kunt deze ovenschotel maken met bijvoorbeeld lamsschenkel of lamsschouder. Maar ook lams- of rundergehakt of zelfs kippenvlees. Varieer er lekker op los dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 800900 gr lamsschenkel 
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 300 wortel, in blokjes
  • 200 gr doperwtjes
  • 1 liter rundvlees bouillon
  • 2 el azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde tijmblaadjes
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 25 gr roomboter
  • 25 gr bloem

Voor de aardappelpuree:

  • 1.5 kilo kruimige aardappels
  • roomboter
  • scheutje melk
  • peper & zout

Extra:

  • braadpan
  • kookpan
  • pureestamper
  • ruime ovenschaal (bijv. 20 x 30 cm)

Instructions

  1. Dep de lamschenkels droog met keukenpapier. Smelt een beetje boter in een hapjespan en bak de schenkels op middelhoog vuur rondom lichtbruin in 5 minuten. Schep daarna uit de pan in een diep bord en zet apart.
  2. Voeg eventueel een beetje extra boter toe en bak de sjalotten, wortels en bleekselderij zacht op middelhoog vuur gedurende 3-4 minuten. Schil alvast zo’n 250 gram aardappels (van de aardappelpuree) en snijd in piepkleine blokjes.
  3. Voeg de aardappels toe aan de pan samen met de laurier, tijm, rozemarijn en oregano. Blus het geheel af met de bouillon, leg de lamsschenkels terug in de pan en breng het geheel aan de kook. Plaats nu de deksel op de pan, verlaag het vuur en laat de lamsschenkels in 2.5 uur zachtjes gaar stoven.
  4. Schil de rest van de aardappels, snijd in parten en breng aan de kook in een ruime pan met water en een snuf zout. Meestal hebben deze slechts 15 – 20 minuten kooktijd benodigd. Giet daarna af en stamp met de boter tot puree met behulp van een pureestamper. Tot slot stamp je er tevens de verwarmde melk doorheen tot je een mooie gladde puree hebt. Laat de puree afkoelen.
  5. Ondertussen kun je ook alvast de doperwtjes koken tot ze gaar zijn. Gebruik je erwtjes in pot? dan hoeven deze enkel afgegoten te worden. Voeg de erwtjes aan het einde van de stooftijd toe aan de lamsschenkels. 
  6. Om het stoofvocht te binden maak je een mengsel van gelijke delen boter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier simpelweg de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door het stoofvlees. Deze manier voorkomt ‘klontjes’ bloem en wordt ook wel ‘ beurre manié’  genoemd. Breng tot slot het stoofvlees op smaak met zout & peper.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Vet de ovenschaal in met een beetje olie of boter. Schenk het stoofvlees in de schaal en verdeel evenredig. Lepel de aardappel puree hier overheen en spreid ook goed uit. Trek met een vork een ruitjes patroon bovenop en verdeel een beetje extra boter in piepkleine blokjes of lepel een scheutje extra melk over de bovenkant.
  8. Plaats de shepards pie in de oven en verwarm deze gedurende 25 – 30 minuten of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt in dit recept zowel verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogde kruiden, net wat je op voorraad hebt. De vuistregel is dat 1 el verse fijngehakte kruiden staat aan 1 tl gedroogde variant.