Print

Recept: No Knead Bread (brood zonder kneden)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als s’ochtends het huis ruikt naar vers gebakken brood dan ben ik helemaal in mijn nopjes. Dit recept voor no knead bread is heel eenvoudig te maken, het bestaat ook slechts uit 4 ingrediënten. Als je brood gaat maken zonder kneden dan moet je wel rekening houden met een rijstijd van 12 – 16 uur (Overnight brood zeg maar) maar het resultaat is echt lekker!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 - 16 uur rijzen
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 12 - 16 uur
  • Yield: 1 brood 1x
  • Category: Brood
  • Method: bakken
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram bloem + extra
  • 1 tl. zout (8 gram)
  • ½ tl. gedroogde gist (3 gram)
  • 350 gram lauwwarm water

Extra:

  • ruime mengkom
  • houten pollepel
  • huishoudfolie
  • deegkrabber
  • bakpapier
  • gietijzeren braadpan 24 cm, met deksel

Instructions

  1. Meng in de kom de bloem met zout en gist. Voeg vervolgens het water toe en roer het geheel even kort maar goed door met de houten lepel. Het ziet er een beetje gek uit maar dat hoort. Dek de kom af met huisfolie en laat 12-16 uur rijzen op kamertemperatuur.
  2. TIP: Maak het deeg rond 16:00 uur s’middags en zet de kom een nachtje in een gesloten oven, daar blijft de temperatuur gelijk. De volgende ochtend ga je dan verder met de volgende stappen.
  3. Haal de mengkom uit de oven. Plaats vervolgens de gietijzeren pan met deksel alvast in de oven. Nu ga je de oven voorverwarmen op 230 graden Celcius (210 graden hetelucht). Zet hiervoor een timer op 30 minuten, want zo lang heeft de broodpan ook nodig om op te warmen.
  4. Bestrooi wat bloem op het aanrecht en gebruik de deegschraper om het deeg uit de kom op het aanrecht te plaatsen. Het deeg zal nog een beetje ‘slap’ zijn maar heeft wel lekker veel bubbeltjes. Vorm en bol het deeg zachtjes op met je handen, niet kneden dus! Plaats het deeg op een stuk bakpapier. Dek het weer af met de folie (van de kom) en laat staan tot de oven klaar is.
  5. Haal de hete pan uit de oven en haal de deksel er af – let op! HEET! – Plaats het vel bakpapier met deeg in de pan en sluit direct met de deksel. Plaats de braadpan terug in het midden van de oven en bak het no-knead bread gedurende 30 minuten.
  6. Daarna haal je de deksel van de pan en bak je nog eens 15 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin wordt. Til het brood aan het bakpapier uit de pan en plaats op een rooster. Laat iets afkoelen, maar serveer daarna direct. 

Notes

Patroon in het deeg:

Vind je het leuk om een patroon aan te brengen in je brooddeeg? Doe dit dan net voordat hij de oven in gaat. Strooi wat bloem op de bovenkant van het deeg. Gebruik vervolgens een scherp mesje of zo’n plat scheermes plaatje om een patroon in te snijden. Een kruis (zie foto’s) is natuurlijk het gemakkelijkst. Ik vind het ook prettig om het mesje eventjes in (zonnebloem)olie te dopen alvorens te gaan snijden.