Print

Recept: Mosselpannetje maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Elk jaar, in Juli, begint weer het Hollandse mosselseizoen! En zelf een mosselpannetje maken is heel eenvoudig! Stoof de mosselen met uien, pepertjes, citroen en witte wijn voor een zeer smakelijk en zomers gerecht!

  • Author: The Lemon Kitchen Kookboek
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vis
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor de dragonmayonaise:

  • 1 ei
  • 3 takjes verse dragon
  • 1 el citroensap
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Herbamare kruidenzout
  • zwarte peper

Voor de mosselen:

  • 1,5 – 2 kg mosselen
  • 2 knoflooktenen
  • 2 rode uien
  • 2 sjalotten
  • scheut olijfolie
  • ½ oranje/gele/groene peper
  • ½ rode peper
  • 1 biologische citroen (zeste en sap)
  • 100 g zeekraal
  • 5 takjes verse dragon
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 luxe stokbrood (met bijvoorbeeld noten of olijven)

Extra:

  • Extra ruime mosselpan of braadpan
  • zesteur of rasp
  • staafmixer
  • smalle hoge kan

Instructions

  1. Verwarm de oven met grill functie voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak als eerste de dragonmayonaise: vul een smalle hoge maatbeker het ei en de
    dragonblaadjes. Mix dit even stevig met de staafmixer. Voeg vervolgens het citroensap toe en daarna , terwijl je blijft mixen, druppelsgewijs de zonnebloemolie . Blijf mixen tot het geheel op een (dunne) mayonaise lijkt. Breng op smaak met wat kruidenzout en peper. Zet daarna afgedekt in de koelkast.
  3. Spoel de mosselen af met water en laat goed uitlekken. Pel de uien en sjalotten, snijd doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Verwijder de steel en zaadlijsten van de pepers en snijd ook fijn.
  4. Zet een mosselpan (of en grote ruime soeppan of braadpan) op middelhoog vuur en doe hier de olijfolie, uien, sjalotten, knoflook, pepers en 1 eetlepel citroen zeste in. Bak dit 5 minuten terwijl je geregeld rustig doorroert.
  5. Snijd ondertussen het stokbrood in dunne plakken en rooster die 8 minuten het midden van de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat daarna afkoelen op het aanrecht.
  6. Stop de mosselen in de grote pan en verdeel hier de verse dragontakjes overheen. Blus direct af met de wijn. Pers daarna een ½ citroen uit over de mosselen en top het geheel af met de zeekraal. Plaats de deksel op de pan en laat alles 10 minuten stoven op middelmatig vuur.
  7. Zet na afloop het vuur uit, Voeg 1 theelepel kruidenzout toe en hussel alles door elkaar.Serveer de mosselen in de grote pan. En schep aan tafel over in diepe borden of (kleine) mosselpannetjes. 

Notes

Serveertip: Serveer je dit mosselpannetje met bijvoorbeeld frietjes dan volstaat een halve kilo mosselen per persoon en dan is dit recept voor 4 personen. Ook lekker: serveer de mosselen met pasta zoals deze  spaghetti vongole.