Print

Matcha Latte maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De verrukkelijke groene thee sensatie uit Japan! Matcha thee maak je ook eenvoudig zelf thuis klaar met een bamboe klopper en matcha bowl (kom). Voeg er zelfs (plantaardige) melk aan toe voor een Matcha Latte maken en geniet in alle rust van elk slokje.

  • Author: Betina Oostveen
  • Category: Thee
  • Cuisine: Japanse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 100% pure Japanse Matcha (zie notes)
  • 200 ml heet water, ca 80 graden Celcius
  • opgeschuimde warme melk naar keuze (zie notes)

Extra:

  • matcha thee bowl (Chawan), van 400 – 500 ml
  • thee zeefje (Furui)
  • bamboe opschep lepel (Chasaku)
  • bamboe garde (Chasen)
  • garde houder (Kuse Naoshi)
  • katoenen doekje (Chakin)

Instructions

  1. Plaats je matcha bowl op een klein doekje voor stabiliteit. Plaats het thee zeefje bovenop de matcha bowl. Gebruik de bamboe scoop om 1 gram Matcha poeder (½ theelepel) er op te scheppen.
  2. Wrijf met de bolle kant van de scoop de matcha door het zeefje in de bowl. Verwijder het zeefje.
  3. Giet 60 ml warm water – LET OP! Niet kokend heet maar 80 graden celcius – in de bowl.
  4. Gebruik de bamboe garde om goed door te mengen door de matcha heen en weer te kloppen in een M of 8 vorm. Trek hier gerust 20 seconden voor uit.
  5. Nu kun je de matcha thee aanvullen met nog meer heet water als je dat wilt. Meestal voeg ik hier 140 ml water aan toe en kom dan uit op totaal 200 ml thee. Maar voor het maken van de Matcha latte kun je slechts 60 ml water toevoegen (120 ml totaal) en dan vul je dit aan met 80 ml opgeschuimde melk (uit je koffiemachine). Dan kom je ook op totaal 200 ml uit. Pas de hoeveelheden water en melk gerust naar wens aan, hoe meer je toevoegt hoe zachter de smaak van de matcha wordt.
  6. Na deze kleine thee ceremonie ga lekker zitten met je matcha bowl tussen twee handen en geniet langzaam en rustig van elk slokje matcha thee en matcha latte.

Enjoy!

Notes

Verschillende soorten Matcha thee:

Matcha thee komt in verschillende gradaties. De duur en verwerkingsproces na het plukken is bepalend voor de smaak. Ga dus gerust op zoek naar een ‘beginners matcha’ voor je eerste ervaring. Een goede matcha is mooi fel groen van kleur, ruikt grassig, bestaat voor 100% uit matcha en komt uit Japan.

Verschillende soorten Melk voor in je Matcha Latte:

In principe kun je elke (plantaardige) melksoort gebruiken voor het makken van een matcha latte. Mijn voorkeuren gaan echter uit naar (barista) sojamelk of (barista) kokosmelk met eventueel een klein schepje kokosbloesemsuiker voor de smaak. Koeienmelk wordt echter vaak afgeraden omdat zuivel het anti-oxiderende effect van Matcha omlaag haalt.